Ustav nalaže predsjedniku FBiH da razriješi ministre na zahtjev premijera

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Potpredsjednik Federacije BiH (FBiH) Svetozar Pudarić potvrdio je da će federalni premijer Nermin Nikšić predsjedniku FBiH Živku Budimiru uputiti zahtjev za razrješenje ministara u Vladi FBiH, čime će, u skladu sa voljom nove parlamentarne većine, biti nastavljen proces rekonstrukcije vlasti u ovom entitetu.

Pudarić je izrazio uvjerenje da će Budimir, uprkos javno izraženom protivljenju procesu rekonstrukcije Vlade FBiH, odgovoriti na zahtjev Nikšića i izvršiti svoju ustavnu obavezu.

“Redoslijed poteza se zna i ja ne želim ništa da prejudiciram. Pogotovo ne želim da vjerujem u to da će se predsjednik Budimir ponašati protivustavno, budući da Ustav FBiH nalaže predsjedniku da razriješi ministre u Vladi na zahtjev premijera”, rekao je Pudarić za “Pres”.

Pudarić, koji je i predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH, ističe da je Budimiru i predstavnicima SDA rekao da stare skupštinske većine više nema i da je status kvo nemoguće braniti.

“Očito je, međutim, da SDA demokratska načela prihvata samo tamo gdje oni imaju većinu. Takvo ponašanje te stranke vuče zemlju unazad i vodi nas u novu krizu”, rekao je Pudarić.

On je izrazio uvjerenje da nova parlamentarna većina u FBiH može obezbijediti funkcionisanje institucija sitema.

“Ali, kriza je ponekad potrebna da bi se razdrmala atmosfera u kojoj zemlja stagnira. Zato u krizi, ako je bude, treba gledati i šansu da se uradi ono što je trebalo da se uradi prije osam ili 10 godina, kako bi zemlja išla naprijed”, rekao je Pudarić i dodao da bi takvu krizu pozdravio.

Govoreći o optužbama lidera SDA Sulejmana Tihića da su pojedinim poslanicima upućene “nemoralne ponude”, kako bi podržali smjenu predsjednika FBiH, Pudarić je rekao da su to izmišljene priče, koje nema smisla komentarisati.

(VisokoIN/Srna)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.