-1.5 C
Visoko
26. Januara 2022.

Ustavni sud BiH: Odbačena apelacija Perduva i drugih

Ustavni sud BiH odbacio je apelaciju Ozrena Perduva, Sofije Grmuše, Aleksandre Vranješ, Miljana Kovač, Zaima Šibića, Ćerima Kuča, Edvina Kuča, Gordane Bojanić, Željke Skenderija i Milice Malešević koji su optužili MUP Republike Srpske za kršenje Ustava i Međunarodne konvecnije o ljudskim pravima prilikom lišavanja slobode 7. jula 2020. godine u Banjaluci.

U Odluci o dopustivosti i meritumu, Ustavni sud je u obrazloženju naveo da ne postoji kršenje prava iz Ustava BiH i Evropske konvencije prilikom lišavanja slobode od pripadnika Policijske stanice Centar Banjaluka i Policijske stanice za intervencije.

U okolnostima konkretnog slučaja nema ništa što bi uputilo na zaključak da lišavanje slobode apelanta nije bilo u skladu sa materijalnim i proceduralnim pravilima nacionalnog prava, te da je bilo arbitrarno u smislu člana 5 stav 1 Evropske konvencije.

U obrazloženju ove odluke, Ustavni sud BiH navodi da apelanti nedopustivo minimiziraju značaj vlastitog ponašanja i značaj radnje izvršenog prekšaja uopšte, nazivajući ih minornim protivpravnim djelima, te u kontekst navedenog dovode u pitanje opravdanost i potrebu postojanja lišavanja slobode zadržavanjem, zanemarujući pri tome činjenicu da i Evropska konvencija predviđa ograničenja u uživanju zaštićenih prava i sloboda.

Ovu odluku Ustavni sud BiH donio je na sjednici održanoj 3. novembra.

Unesite komentar