Ustavni sud FBiH utvrdio neustavnost odredbi zakona o plaćama sudija

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ustavni sud Federacije BiH utvrdio je da Zakon o plaćama i drugim naknadama sudija i tužitelja u FBiH, u dijelu koji se odnosi na sudije, šefove odjeljenja i predsjednika Ustavnog suda FBiH, nije u saglasnosti s Ustavom FBiH.

Epilog je to odlučivanja o zahtjevu (predmet U-16/16) dopredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića za utvrđivanje ustavnosti člana 2. stav 1. tačka i) u dijelu koji glasi: “za sudije Ustavnog suda FBiH”, tаčka j) u dijelu koji glasi: “za šefove odjeljenja Ustavnog suda FBiH” i tačka k) u dijelu koji glasi: “za predsjednike Ustavnog suda FBiH” Zakona o plaćama i drugim naknadama sudija i tužitelja u FBiH (“Službene novine Federacije BiH”, br. 72/05, 22/09 i 55/13), koji je razmatran na javnoj raspravi 18. aprila.

Kako je danas saopćila predsjednica Ustavnog suda FBiH Vesna Budimir, u skladu presudom ovog suda naloženo je Parlamentu FBiH da u roku od šest mjeseci od dana objave Odluke u Službenim novinama FBiH, uvažavajući relevantne odredbe Ustava FBiH i organizacionu strukturu propisanu Odlukom o organizaciji Ustavnog suda FBiH, donese zakon o Ustavnom sudu FBiH kojim će nadgraditi samostalnost i upravno-materijalnu neovisnost ovog suda, uključujući plaće i druga primanja sudija Ustavnog suda FBiH.

Precizirala je da, ukoliko Parlament FBiH ne donese taj zakon u skladu s tačkom dva izreke presude, Ustavni sud FBiH će posebnim pravnim aktom urediti pitanja koja obuhvataju samostalnost i upravno-materijalnu neovisnost ovog suda, uključujući plaće i druge naknade sudija Ustavnog suda FBiH.

Ova presuda Ustavnog suda bit će objavljena u Službenim novinama FBiH i službenim glasilima kantona u FBiH.

U sklopu kraćeg obrazloženja presude, elaborirana su pitanja u vezi s činjeničnim stanjem, historijatom reguliranja razmatrane oblasti i stavom Suda, uključujući i zakon koji je donio visoki predstavnik, a koji je u istom tekstu potvrđen od Parlamenta FBiH, kao i zakone na drugim razinama.

Kada se radi o Ustavnom sudu FBiH donesen je i poseban Zakon o postupku pred ovim sudom, kojim su utvrđena pravila postupka za Ustavni sud FBiH.

Prema obrazoženju presude, za razliku od redovnog sudstva izostalo je donošenje odgovarajućeg zakona o Ustavnom sudu FBiH, i nije regulirano pitanje finansiranja ovog suda na načelima njegove finansijske i upravno-administrativne neovisnosti.

Iz spomenutog proistječe da budžet Ustavnog suda FBiH, unatoč njegovom posebnom statusu, u potpunosti utvrđuje i predlaže izvršna, a donosi zakonodavna vlast FBiH, dok Ustavni sud FBiH nema nikakve samostalnosti i neovisnosti u radu kada se radi o raspolaganju i osiguranju finansijskih sredstava, što, imajući u vidu ustavni položaj i ulogu u ostvarivanju vladavine prava, ne može osigurati njegovo neovisno, nepristrasno i efikasno funkcioniranje…

Ustavni sud FBiH smatra da neovisnost sudstva predstavlja princip koji zakonodavac mora osigurati vodeći računa o naročitom položaju i ulozi koju Ustavni sud ima u Ustavu FBiH, te ističe da to uključuje finansijsku neovisnost i samostalnost, koja se ogleda u samostalnom planiranju i predlaganju budžeta, kao i u samostalnom i neovisnom raspoređivanju odobrenih budžetskih sredstava…

Shodno tome, stav je ovog suda (Ustavni sud FBiH) da zakonodavac ima obavezu da osigura njegovo neovisno i efikasno funkcioniranje te da pitanja koja se odnose na finansijsku neovisnost i samostalnost regulira posebnim zakonom kojim će propisati samostalnost i upravno-materijalnu neovisnost, uključujući plaće i druga primanja sudija Ustavnog suda FBiH.

Dopredsjednik FBiH Milan Dunović novinarima je kazao da presuda pokazuje da je njegov zahtjev za ocjenu ustavnosti spomenutih odredbi Zakona o plaćama i drugim naknadama sudija i tužilaca u FBiH bio opravdan.

– Suština je u tome da je u dosadašnjem periodu očigledno postojala, možda latentna, a možda i direktna težnja zakonodavne vlasti da na indirektan način vrši pritisak na sudsku vlast, konkretno na sudsku vlast u oblasti rada Ustavnog suda – precizirao je Dunović.

Dodao je da Ustavni sud nije imao finansijsku neovisnost, a što može da implicira gubitak bilo kakve neovisnosti u radu.

Dunović smatra da je presuda značajna “jer je Ustavni sud FBiH posljednja instanca odbrane ustavnosti i zakonitosti rada”.

Podsjetio je da je Ustavni sud FBiH jedini ostao u poziciji finansijske ovisnosti, budući da od 2008. godine Ustavni sud BiH ima finansijsku i opću neovisnost, te da je slična presuda donesena i u RS-u za Ustavni sud tog entiteta.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.