da block

Ustavni sud odbio apelacije Zijada Turkovića i Elfete Veseli

da block

Ustavni sud BiH je na jučerašnjoj sjednici odbio i apelaciju Zijada Turkovića na presudu Suda BiH donesenu u krivičnom postupku zbog više krivičnih djela i presude na zatvorsku kaznu.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju na rješenje Suda BiH čiji je podnosilac Elfeta Veseli, optužena za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića kod Zvornika 1992. godine, kojom je zahtijevala ukidanje mjere pritvora i određivanje kaucije, rekao je Srni registrar ovog suda Zvonko Mijan.

Tužilaštvo BiH tereti Elfetu Veseli da je kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, Armije RBiH 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo na području Kamenice.

Zijad Turković osuđen je prije tri godine na 40 godina zatvora za više pokušaja likvidacije, međunarodnu trgovinu drogom, te pljačku aerodroma u Sarajevu odakle je ukradeno 2,5 miliona KM.

“Apelant je smatrao da postoji niz kršenja ljudskih prava u toj sudskoj odluci. Međutim, Ustavni sud je odbio apelaciju u cjelini”, rekao je Mijan.

Ustavni sud BiH donio je jučer jedan broj odluka kojima je ustanovljena povreda prava apelanata na pravično suđenje i odbio kao neosnovan jedan broj apelacija u slučajevima u kojima je zaključio da takve povrede nije bilo.