Utvrđivanje identiteta samo na osnovu važeće isprave

U vezi sa nekim nejasnoćama u pogledu ostvarivanja biračkog prava državljana BiH koji se ne nalaze na izvodima iz Centralnog biračkog spiska za određenu osnovnu izbornu jedinicu, a koji je zaključen 24. augusta ove godine, član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović izjavio je kako je Izborni zakon Bosne i Hercegovine jasno definirao ovu materiju.

U izjavi Arnautović navodi da član 3.12a, propisuje da birač koji je promijenio prebivalište 45 dana prije dana održavanja izbora do dana održavanja izbora, može glasati samo u općini u kojoj je imao prebivalište do dana promjene prebivališta.

‘Član 3.17 propisuje da državljanin BiH s biračkim pravom, a čije ime se ne nalazi u zaključenom izvodu iz Centralnog biračkog spiska, može glasati, ako predoči važeći identifikacioni dokument i potvrdu o mjestu prebivališta. Važeći identifikacioni dokument je definiran članom 5.12 Izbornog zakona BiH i to su: lična karta, pasoš i vozačka dozvola’, istaknuo je Arnautović.

Član CIK-a upozorava predsjednike i članove biračkih odbora da identitet birača zakonski mogu utvrđivati samo na osnovu važeće lične isprave sa fotografijom kako je to propisano članom 5.12 stav (3) Izbornog zakona BiH.

‘Utvrđivanje identiteta na osnovu nekih drugih dokumenata, obrazaca, potvrda, uvjerenja i sl. suprotno je zakonu. Potpis birača na izvodu iz Centralnog biračkog spiska, koji on daje prilikom izdavanja odgovarajućih glasačkih listića, mora odgovarati potpisu sa identifikacionog dokumenta koji se predočava članu biračkog odbora o čemu je član biračkog odbora dužan da ga upozori, i za šta je odgovoran član biračkog odbora’, upozorio je Arnautović.

(VisokoIN)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar