ZDK: Uvođenjem alternative vjeronauci, učenicima i roditeljima pruženo pravo izbora

Novina u narednoj školskoj godini je uvođenje alternativnog predmeta “Kultura i zajednica” u osnovnim školama, za čiju pripremu je razgovarano sa predstavnicima vjerskih zajednica, a veliku pomoć pružio je OSCE.

– Vlada ZDK nikada nije bila protiv vjeronauke u školama, ali je uvođenjem alternativnog predmeta učenicima i njihovim roditeljima omogućeno pravo izbora – istaknuto je na sastanku premijera ZDK Fikreta Plevljaka i ministra Mirka Trifunovića sa Aktivom direktora osnovnih i srednjih škola u ZDK.

Novina je i uvođenje programa “1 predmet-1 udžbenik” u devete razrede. U pripremi je pokretanje procedure da uz učenike generacije, budu nagrađeni i njihovi razrednici, te ustanovljavanje Dana učitelja ZDK.

Kako je saopćeno, bila je ovo prilika da se Aktiv direktora upozna sa aktivnostima resornog ministarstva, te “onemogući daljnje dezinformiranje prosvjetnih radnika o isplati regresa, plaća i vjeronauci”.

U školsku godinu upisano 3.500 prvačića

Kantonalno Ministarstvo za obrazovanje je privelo kraju upis učenika u osnovne škole. U toku je drugi upisni krug za trogodišnje srednje škole. U školsku 2012./13. godinu upisano je oko 3 500 prvačića, za koje su obezbijeđeni besplatni udžbenici. U srednje škole je upisano 800 učenika manje nego u prošloj školskoj godini, ali po riječima ministra Trifunovića uspio se održati broj potrebnih časova. U osnovnom obrazovanju je evidentirano 1 504 odjeljenja, što je za osam odjeljenja manje nego u prošloj školskoj godini.

U pojedinim srednjim školama Plan za upis nije dobro pripremljen, jer je planirano 1 200 učenika više nego je upisano, tako da će biti otežano ispunjavanje plana i programa u onim školama u kojima je predviđeno više učenika za upis.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK je utrošilo 1,1 milion KM za sanaciju krovova, stolarije, mokrih čvorova i kotlova u školama, ali je i dalje svjesno potreba u školskim objektima – saopćeno je iz Press službe ZDK.

(VisokoIN)