Uvoz mesa četiri puta veći od izvoza

Vrijednost mesa koje se uvozi u BiH više od četiri puta veća je od izvoza, tako da bh. poljoprivrednici gube bitku na tržištu.Više od 13,5 miliona KM koštali su nas meso i mesne prerađevine koje smo uvezli u januaru, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH, a istovremeno smo izvezli ovih proizvoda vrijednosti tek oko tri miliona KM.

Poljoprivrednici negoduju zbog ovakvih brojki, jer, naglašavaju, pokazuju izrazito nepovoljan spoljnotrgovinski bilans. Ističu da naši propisi dozvoljavaju uvoz smrznutog mesa, čiji je rok trajanja daleko veći nego što se to toleriše u EU. Štaviše, analize koje su ranije rađene pokazale su da je prosječna cijena svih vrsta uvezenog mesa tri KM po kilogramu, što je niže čak od vrijednosti žive stoke u BiH.

“Ti podaci su samo potvrda odnosa koji su postavljeni prije petnaestak godina u međunarodnoj trgovini animalnog porijekla, gdje smo mi definitivno gubitnička karika. Naša država nije uspostavila institucije za kontrolu uvoza i certificiranje potencijalnih domaćih izvoznih proizvoda, pa nam je izvoz onemogućen”, ističe Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika u BiH. Njegovo mišljenje dijeli i Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS, koji kaže da je “čudno” da sa aktuelnim propisima uopšte izvozimo meso.

“Vlast ništa ne radi. Nisam čuo da uvezeno meso jedu državni funkcioneri, već sirotinja, koja umire. U svakom zlu ima i ‘dobro’, zato što veliki broj ljudi koji umru skidaju se sa penzije i biroa rada, tako da imamo manje nezaposlenih i penzionera, a vlast od toga vidi određenu korist i nema razloga da to eliminiše. Država nam nije stvorila uslove za izvoz u EU, pa izvozimo u Aziju, Afriku”, kaže Usorac. Drago N. Nedić, direktor Veterinarskog instituta RS “Dr Vaso Butozan”, objašnjava da ćemo meso početi da izvozimo na tržište EU onda kada uspostavimo jasan lanac komandovanja i izvještavanja o svakom segmentu proizvodnje. “Mi u svakom segmentu imamo određenih nedostataka, što su konstatovali i inspektori Kancelarije za hranu i veterinarstvo iz Dablina, ali je moguće u relativno kratkom periodu otkloniti te nedostatke i uvjeriti EU da su naši proizvodi ekvivalentni evropskim. Mi to možemo uraditi do kraja ove godine, jer postoji jasno izražena volja i subjekata koji proizvode hranu, a i nadležnih organa na svim nivoima vlasti”, istakao je Nedić.

Ne prijeti poskupljenje

U najvećim bijeljinskim mesarama neće doći do poskupljenja mesa i mesnih proizvoda bez obzira na to što je veliki broj stoke uginuo zbog niskih temperatura i snijega tokom prethodnog zahlađenja. “Do posupljenja mesa neće doći jer kod nas vlada zakon ponude, potražnje i konkurencije, i mi ne možemo da mijenjamo cijene kada nama odgovara”, rekao je Milan Lazarević, direktor mesne industrije “Leder”. Nevena Lalić, finansijski direktor mesne industrije “Globus”, takođe je naglasila da nije planirano poskupljenje. I u mesari “ZP komerc” potvrđeno je da nemaju namjeru mijenjati trenutne cijene, pišu Nezavisne.

(VisokoIN)

Vezani članci

Općina Kakanj objavila rijetke fotografije Zgošćanskog stećka

Visokoin.com

“Ne bih se iznenadio da se javi Erdogan i da kaže da je predsjednik Bošnjaka”

Visokoin.com

Kina obustavlja projekte na ugalj, upitne telmoelektrane i u BiH

Visokoin.com

Razvojna banka FBiH dala 43 miliona KM preduzećima koja teško vraćaju kredite!

Visokoin.com

Mijatović brutalno odgovorio Milanoviću: Reći ću ovo diplomatski i jezikom koji jedino razumijete – Odj*bi od Bosne i Hercegovine!

Visokoin.com

Pale su maske oko blokade institucija BiH i oko srpskog jedinstva! SNSD-ova Zora Vidović prekršila zaključke NSRS

Visokoin.com