Uz pjesmu “A sad adio” stotine ljudi oprostilo se od Ljubiše Samardžića!

Legendarni glumac Ljubiša Samardžić kremiran je danas na Novom groblju u Beogradu.

Kremaciji Samardžića, koji je umro nakon teške bolesti u 81. godini u Beogradu, 8. septembra, prisustvovali su članovi porodice, prijatelji i poštovaoci.

Ljubišu Samardžića su, uz ostale, ispratili bivši ministar kulture Nebojša Bradić, reditelji Slobodan Šijan, Jug Radivojević i Radoš Bajić, zatim Zvezdan Terzić, poslanik Zoran Živković, glumice Iva Štrljić i Milena Vasić…

Komemoracija Ljubiši Samardžiću će biti održana danas u Jugoslovenskoj kinoteci.

Ljubiša Samardžić rođen je 19. novembra 1936. u Skoplju u porodici rudara. Studirao je pravo, ali je kasnije završio Akademiju dramske umjetnosti u Beogradu u klasi Bojana Stupice. Ostvario je više od stotinu filmskih uloga od kojih se izdvajaju one u filmovima Valter brani Sarajevo, Bitka na Neretvi, Sutjeska… 1967. godine dobio je glavnu glumačku nagradu Volpi Cup na Venecijanskom filmskom festivalu za ulogu u filmu Jutro. U razdoblju od 1973. do 1988. dobio je šest Zlatnih arena na Pulskom filmskom festivalu za glumačka ostvarenja. Od 2000. godine bavio se filmskom režijom te je režirao sedam dugometražnih filmova i dvije televizijske serije. Njegov prvi dugometražni film Nebeska udica prikazan je u službenom programu Berlinskog filmskog festivala.

Prije tri godine je otvoren trajni legat Ljubiše Samardžića u Jugoslovenskoj kinoteci.