Vatrena stihija i dalje bjesni na području Konjica

Požari širom Bosne i Hercegovine i dalje ne jenjavaju. Stanje na područjima zahvaćenim požarima je nepromijenjeno, dok je stanje u Konjicu je alarmantno.

„Jučer poslijepodne i sinoć situacija je bila katastrofalna. Vatra se proširila, zavladala je panika. Čitavu noć smo gasili požar, i nismo uspjeli da ga ugasimo“, kazao je pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu i vatrogastvo Općine Konjic Husein Hodžić.

U akciji gašenja požara jutros su mobilizirane sve snage sa lokalnog nivoa. Kako ističe Hodžić, na terenu se sada nalazi približno 100 ljudi.

Pripadnici Oružanih snaga BiH (OSBiH), šumarski radnici, cijela vatrogasna jedinica, lovci, planinari i građani nalaze se na terenu i pokušavaju staviti požar pod kontrolu.

„Situacija je loša. I sinoć je bila loša. Želimo preduprijediti požar i vjetar. Ja se iskreno nadam da ćemo uskoro ugasiti opožarena mjesta“, tvrdi Hodžić.

Na području Podveležja i Grabovice vatra se i dalje širi uprkos velikim naporima vatrogasaca da ugase požar.

“Ipak, kuće, objekti i stanovništvo nisu ugroženi. Ministarstvo sigurnosti sinoć je dobilo obavijest sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona da nema potrebe za djelovanjem helikoptera u tom regionu, te smo isti premjestili u Konjic“, rekao je šef Odsjeka za zaštitu i spašavanje pri Ministarstvu sigurnosti BiH Idriz Brković.

Kada je u pitanju općina Konjic, Brković navodi kako je situacija u toku protekle noći bila dramatična.

„U Konjicu je noćas bilo dramatično, dva velika šumska požara i dalje su aktivna u mjestu Spiljani i Ljuta, odmah uz regionalni put Konjic-Glavatićevo. Na području Spiljana vatra je došla na 50 metara od rijeke Ljute i postrojenja za napajanje vodom grada. Također, spustila se do prvih kuća na području Gornje Ljute“, rekao je Brković, istakavši da je zavladala panika, ali da stanovništvo nije evakuriano.

Brković je dodao da helikopter OSBiH djeluje na području Konjica od jutros. Povrijeđen je dobrovoljac koji je učestvovao u gašenju. On je tokom gašenja zadobio prijelom noge i trenutno se nalazi u Mostaru u bolnici.

„EUFOR nas je jučer obavijestio da oni ne mogu djelovati u toku današnjeg i sutrašnjeg dana. Mi se nadamo da neće biti potrebe za njihovim djelovanjem. U masovnoj akciji koja je u toku u Konjicu, nadamo se da će požar biti stavljen pod kontrolu. Ukoliko to ne bude slučaj, Ministarstvo sigurnosti juče je uputilo zahtjev EUFOR-u da i u predstojećim danima pomogne oko gašenja požara na području BiH“, naglasio je Brković.

(VisokoIN/Anadolija)