Velika Britanija odlučna da izruči Juliana Assangea

Velika Britanija je odlučna da izruči Juliana Assangea Švedskoj, što je jasno dala do znanja Ekvadoru, koji štiti osnivača WikiLeaksa u londonskoj ambasadi dok razmatra njegov zahtjev za azil, saopćile su britanske vlasti u utorak

Australac, kojeg Švedska traži kako bi ga ispitala u slučaju navodnog seksualnog zlostavljanja, nalazi se u ambasadi već osam sedmica. Tražio je utočište nakon što je njegova duga zakonska bitka da izbjegne izručenje u Švedsku okončana neuspjehom.

“Velika Britanija ima zakonsku obavezu da izruči Assangea Švedskoj. Odlučni smo u ispunjavanju ove obaveze”, saopćeno je iz ministarstva vanjskih poslova nakon što je Ekvador objavio u ponedjeljak da se nada da će objaviti odluku o Assangeovom azilu ove sedmice.

Bivši kompjuterski haker, koji je postao poznat 2010. godine kada je na stranici WikiLeaksa objavljeno više hiljada tajnih američkih dokumenata, trenutno se nalazi u pravnoj i diplomatskoj zbrci.

Poriče optužbe za seksualno zlostavljanje dviju bivših pristalica WikiLeaksa i strahuje da bi Švedska samo bila stanica na putu ka Americi.

On vjeruje da ga američke vlasti žele kazniti zbog diplomatske štete koju je nanio otvaranjem internetske stranice, prenosi Reuters.

Međutim, nije poznato kako bi u dobivanje vize za Ekvador pomoglo. On krši uslove britanske jamčevine i bit će uhapšen ako izađe iz ambasade, koja se nalazi u londonskom naselju Knightsbridge, kilometrima daleko od bilo kojeg aerodroma.

Male su vjerovatnoće da će britanska vlada odobriti Assangeu siguran izlaz do aerodroma jer to znači da se protivi švedskom nalogu za hapšenje i presudi britanskog Vrhovnog suda.

Također bi značilo da bi se Assangeu dopustilo da prekrši uslove jamčevine.

Britanske i ekvadorske vlasti razgovarale su o ovom slučaju, ali nijedna nije predložila rješenje.

(VisokoIN/Fena)