Velika Britanija želi dogovor sa Ekvadorom u vezi sa Assangeom

Vlada Velike Britanije poslala je pismo u ambasadu Ekvadora u Londonu u kojem se traži novi sastanak sa predstavnicima Ekvadora u vezi sa pitanjem osnivača Wikileaksa Julian Assangeom.

Skoro tri mjeseca traje kriza između Velike Britanije i Ekvadora, u čijoj se ambasadi u Londonu nalazi Assange, kojem su vlasti Ekvadora dodijelile i politički azil.

Iako su prethodno zvaničnici Velike Britanije izjavili da će u slučaju da napusti zgradu ambasade, Assange biti uhapšen, ova zemlja ponovo želi da stupi u kontakt sa predstavnicima Ekvadora kako bi se nastavili razgovori u vezi sa Assangeom.

“Ako Velika Britanija pronađe odgovarajuće rješenje, pitanje sa Assangeom bilo bi riješeno već sutra. Međutim, ako se nastavi sadašnja politika otpora, ovo pitanje može potrajati mjesecima, pa čak i godinama”, kazao je predsjednik Ekvadora Rafael Correa.

Dok je diplomatski vrh Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije prošle sedmice imalo kontakt sa diplomatama nekoliko zemalja Južne Amerike, danas će se održati sastanak ministara zemalja Južne Amerike na kojem će se razgovarati o kritičnom pitanju pritvora Assangea.

Assange se dva mjeseca nalazi u zgradi ambasade Ekvadora u Londonu, nakon što je u Švedskoj optužen za silovanje dvije švedske državljanke.

Prema određenim navodima, bivši zamjenik ministra vanjskih poslova Ekvadora Kintto Lucas u novembru 2010. godine razgovarao je sa Assangeom kada mu je obećao da može dobiti azil od Ekvadora.

Međutim, predsjednik Ekvadora Rafael Correa i ministar vanjskih poslova Ricardo Patino su izjavili da je Lucas dao nezvaničnu izjavu i da ne podržavaju ono što je tada rekao u javnosti.

Nakon što je nekoliko puta kazao da ima bliske kotakte sa predstavnicima Ekvadora, u aprilu ove godine Assange se pojavio u reportaži sa predsjednikom Ekvadora Correaom. U toku reprotaže, koju je prenosila televizija Russia Today, predsjednik Correa je u nekoliko navrata pohvalio Wikileaks i osnivača Assangea.
Prošle godine u aprilu, vlasti Ekvadora su protjerale ambasadora SAD-a u toj zemlji Heathera Hodgesa.

Iz jednog od objavljenih tajnih dokumenata Wikileaksa, predsjednik Correa je saznao da je Hodges učestvovao u korupcijskim radnjama u nacionalnoj policijskoj instituciji.

Poslije toga, zvaničnici Washingtona protjerali su svoga ambasadora u Ekvadoru.
Iako su SAD i Ekvador od prošle godine pokušali da poprave dilpomatske odnose, novonastala kriza dodatno je pogoršala odnose između ove dvije zemlje.

(VisokoIN/Anadolija)