da block

Velika ponuda “pomagala” za polaganje ispita

da block

Okolina fakulteta, studentski domovi, autobuska stajališta i internet preplavljeni su oglasima za iznajmljivanje i prodaju “bubica”, mikro-kamera i drugih “pomagla” za polaganje ispita. Korištenje tih sredstava na ispitu je kažnjivo i student zatečen sa bubicama udaljava se sa fakulteta na određeno vrijeme, ali to ne sprečava akademce da rizikuju.

“Iznajmljujem bežične bubice, voki-toki bubice, kamere u dugmetu i hemijskoj olovci. Najnoviji modeli! Uspješnost na ispitu zagarantovana”, jedan je od oglasa na drvetu u blizini Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, ali su slične “ponude” izlepljene u gotovo svim dijelovima grada.

Na internetu se može naći oglas sljedećeg sadržaja: “Bežična bubica, student buba, može u kombinaciji sa kamerom u dugmetu, modeli sa okovratinik petljom, blutut petljom, sa štapić petljom, sistemi protiv ometanja i blokatori signala njemačke proizvodnje”.

Takav model staje kompletno u ušni kanal i anatomski je prilagođena ušnom kanalu, tako da je totalno neprimjetna sa strane, u boji kože, vadi se pincetom, kristalno čistog zvuka, ima usmjeren zvuk i ne čuje se sa strane. Dolazi u kompletu sa specijalnim osjetljivim mikrofonom koji se skriva ispod majice, navodi oglašivač.

Isti prodavač, koji vrši isporuku na teritoriji cijele bivše SFRJ, nudi i baterije za bubice, mikrokamere u dugmetu, olovci sa bežičnim prenosom slike na daljinu od 100 ili 300 metara, u realnom vremenu, gledanje na udaljenom mjestu sa mogućnošću snimanja, rekorder plejer sa TFT ekranom za snimanje ispita. U oglasu je naveden i broj mobilnog telefona prodavca.

Jedan od fakulteta koji je među prvima nabavio “blokator signala” je Pravni fakultet u Beogradu. Prema riječima sekretara Miljka Valjarevića, prije tri godine je 30-ak studenata otkriveno kako do bolje ocjene pokušavaju da dođu uz pomoć nedozvoljenih sredstava, a danas je taj broj mnogo manji.

“Blokator” je mali uređaj i počne da pišti ako su “pomagala” unijeta u učionicu. Profesor prije početka ispita upozori studente da isključe mobilne telefone i da je uključen “blokator”, rekao je Valjarević u izjavi Tanjugu i naveo da se uređaj koristi kako na ispitima tako i na prijemnom za upis.
“Bubice” se iznajmljuju za 30 eura. Voki-toki sa “bubicom” košta od 80 do 120 eura, a bubica sa telefonom od 100 do 150 eura.

Najskuplja je kamera sa audio-vizuelnim predajnikom smještenim u naočarima i košta oko 350 eura.
Prepisivanja ima i u srednjim školama, ali je tamo manje zastupljena savremena tehnologija, osim mobilnih telefona, i djeca su više okrenuta “tradicionalnim puškicama”.

(VisokoIN/Tanjug)