Veliki književnik tvrdi: Kraljica Elizabeta I je bila muško

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Godine 1910. legendardni Bram Stoker (autor romana “Dracula”) objavio je knjigu pod nazivom “Famous Impostors”, ili “Slavni prevaranti”, što je bila njegova četvrta (i posljednja) knjiga bazirana na stvarnosti. Inače se bavio horor pričama i fikcijom, a u svom finalnom djelu bavio se pravarama i historijskim varalicama.

Cijelo jedno poglavlje posvetio je Elizabeti I, koju je okarakterisao kao muškarca prerušenog u ženu.

Stoker je svoju teoriju bazirao na staroj priči, ili teoriji zavjere koja kaže da je originalna Elizabeta I zapravo umrla od kuge koja je pogodila London 1554. godine, te da ju je na tronu zamijenio lokalni riđokosi dječak, a njeno tijelo je sahranjeno na groblju obližnje crkve.

Ovih pet razloga stoker je naveo kao tvrdnje da je Elizabeta I zapravo muško:

1. Nikada se nije udavala

Ona je naime odbijala da se uda, izjavivši da je već u “braku” sa Kraljevinom Engleskom.

2. Svoju tajnu rekla je svom batleru

Stoker navodi da postoje brojni dokazi da je rani život Elizabete I bio obavijen kontroverzama i tajnama. One su se rigorozno čuvale, a stoker je objavio i pismo Sir Roberta Tywhitta iz 1549. godine, kao dokaz u kojem stoji: “Zaista vjerujem da je postojao dogovor izimeđu Elizabete I, robinje Ashley i Sir Thomasa Parryja da tajnu nikada neće objaviti, čak ni nakon smrti”. Parry je tih godina bio batler Elizabeti I, engleskoj princezi.

3. Imala je “garav” ten

Iako je bila poznata po izuzetno blijedoj koži, Stoker nije vjerovao u to. Venecijanski ambasador ju je 1557. godine opisao kao “visoku, formiranu osobu, jake kože, ali pomalo garave”. stoker tvrdi da je Elizabeta imala tim šminkera koji su se svakodnevno brinuli da njena koža izgleda blijedo. Stoker je napisao: “Da je prava princeza, ne bi bilo nikakve potrebe za šminkom”.

4. Jahala je muža Catherine Parr

Kada je Elizabeta bila mlada, voljela je “jahati” Thomasa Seymoura, kasnijeg muža Catherine parr, koji ju je oženio nakon smrti Kralja Henryja VII. Njenoj maćehi to nije smetalo, budući da je i ona znala da je princeza zapravo muškarac.

5. Bila je jako izbirljiva po pitanju doktora

Kada je oboljela od nefritisa 1554. godine, rekla je da je regularni doktori ne mogu pregledati. “Ne mogu dozvoliti strancima da mi gledaju u tijelo. To je veza između mene i boga”. Stoker smatra da to nije bila slučajnost, čime to ističe kao posljednji dokaz o drugom spolu osobe koja se predstavljala kao Elizabeta I, princeza Engleske.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.