Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Učenici i zaposlenici “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom”, Osnovne škole “Đulistan” i Predškolske ustanove “Behar” su, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, još jednom, organizovali svečani defile ulicama Sarajeva, te se na dostojanstven način prisjetili tog historijskog dana – dana kada je naša domovina, konačno, nezavisno i slobodno zakoračala u budućnost.

Naime, žuto-plava kolona je, u pratnji policije, prvo posjetila šehidsko mezarje “Kovači” gdje je odala počast svim šehidima, i prvom predsjedniku Bosne i Hercegovine rahmetli Aliji Izetbegoviću. Nakon toga su se lagano uputili, dijeleći zastavice slučajnim, i posve iznenađenim, prolaznicima, ka Trgu djece Sarajeva, gdje se “Fatihom” i minutom šutnje prisjetiše tih prerano ubranih cvjetova.

“Zahvaljujući našem osnivaču, zaposlenicima, učenicima i njihovim roditeljima, svake godine organiziramo ‘Defile slobode’ povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Obilaskom mezarja “Kovači”, Memorijalnog centra, te šetnjom ulicama grada Sarajeva evociramo uspomene na sve one koji svojim životima odbraniše našu slobodu i našu nezavisnost. Našu dostojanstvenu šetnju završavamo na Trgu djece Sarajeva, nedužne djece koja neselektivno i svirepo bijaše zbrisana sa lica zemlje. A bez njih mi sada ne bismo bili tu – stoga, nikada ih ne smijemo zaboraviti. Čestitam svim građanima Bosne i Hercegovine Dan nezavsnosti”, riječi su gosp. Seada Poturka, direktora “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom”.

Svoj put, u ovome veličanstvenom danu, kada naš narod dobi pravo na slobodu, poštovanje i na život dostojan čovjeka, žuto-plava kolona nastavi defileom ulicama Ilijaša, gdje su, u saradnji sa lokalnom zajednicom, na dostojanstven i posve prikladan način obilježili kako Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine tako i Dan reintegracije Općine Ilijaš.

U prekrasnom sunčanom danu najljepši sjaj, ipak, bijaše onaj sa ozarenih lica učenika “Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom”, Osnovne škole “Đulistan” i Predškolske ustanove “Behar”, koji nam, još jednom, pokazaše kako se voli, poštuje i čuva jedna jedina nam domovina Bosna i Hercegovina.

Jer, svaki njihov korak, svaki položen cvijet, jedan je prerano otkinut svijet – svijet koji ne smijemo pustiti da se ikada zaboravi.

Više vijesti