Venecuela: Opozicija najavila nove masovne proteste, Maduro veliku vojnu paradu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Venecuela je od početka godine poprište duboke političke krize koja se ogleda u tome da opozicija ne priznaje izabranog predsjednika države Nicolasa Madura, dok Maduro optužuje opoziciju da uz podršku Sjedinjenih Američkih Država pokušava izvesti državni udar u toj južnoameričkoj zemlji.

Širom Venecuele održavaju se paralelni skupovi demonstranata koji podržavaju Madura i onih koji podržavaju Guaida. Lider opozicije Guaido je pozvao pristalice da 12. februara izađu na ulice i protestima traže održavanje transparentnih predsjedničkih izbora, a upravo tog dana u Venecueli se obilježava praznik Dan mladih.

On je također najavio da će danas saopćiti datum dolaska humanitarne pomoći iz Kolumbije, Brazila i s karipskih otoka. Guaido tvrdi da je prioritet da se pomoć dostavi za 250.000 ljudi koji su izloženi riziku umiranja od gladi.

Predsjednik Venecuele Maduro je također najavio da će u periodu između 10. i 15. februara biti održani najmasovniji protesti podrške njegovoj vladi.

Maduro je najavio i veliku vojnu paradu u tom periodu.

Zamjenik američkog predsjednika Mike Pence jučer je poručio kako je došlo vrijeme da se zaustavi režim Madura. Dodao je kako je njegova zemlja spremna poslati humanitarnu pomoć Venecueli.

Venecuela je potresena protestima od 10. januara, kada je predsjednik Maduro položio zakletvu za drugi mandat, nakon izbora koje je opozicija bojkotovala.

Napetost je dodatno porasla kada je Guaido 23. januara proglasio sebe za privremenog predsjednika.

Među zemljama koje su priznale Guaida su SAD, Brazil, Argentina, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama, Paragvaj…

Bolivija i Meksiko i dalje priznaju Madura. Rusija, Kina, Iran, kao i Turska podržali su također podržali Madura. Evropske sile Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Španija pozvali su Madura da raspiše vanredne izbore kako bi se ublažila kriza.

Više vijesti