da block

Venecuela: Predsjednički izbori 14. aprila

da block

Predsjednički izbori u Venecueli bit će održani 14. aprila, saopćila je venecuelanska izborna komisija.

Ovu vijest je objavila predsjednica nacionalnog izbornog vijeća Tibisay Lucena, javila je El-Džazira.

Poslije smrti predsjednika Venecuele Huga Chaveza, za vršioca dužnosti šefa države imenovan je Nicolas Maduro, koji je u subotu položio zakletvu, na ceremoniji koju je opozicija bojkotirala, tvrdeći da nije po ustavu.
Maduro će na izbore izaći kao kandidat vladajuće partije, dok će, kako se očekuje, lider opozicije Henrique Capriles biti njegov protivkandidat.

Izborna komisija je najavila da će kampanja početi drugog aprila i da će trajati do 11. aprila.

Capriles je u na izborima u oktobru izgubio od Chaveza, koji je, odlazeći na operaciju raka na Kubu u decembru, odredio Madura za svog nasljednika, podsjetile su agencije.

Također je najavljeno da će opći izbori biti raspisani u narednih 30 dana.

Glavna venecuelanska opoziciona koalicija bojkotirala je polaganje zakletve, a njen lider Capriles je izjavio da je postavljenje Madura neustavno i da bi, prema ustavu, predsjednik Narodne skupštine trebao preuzeti ulogu vršioca dužnosti predsjednika države.

Venecuelanski lider Chavez preminuo je petog marta poslije duge i teške bolesti. Posljednji ispraćaj obavljen je petak u Caracasu, a njegovo tijelo bit će balzamirano i trajno izloženo u Vojnom muzeju u Caracasu, gdje je Chavez 1992., kao vojni oficir, zarobljen poslije neuspjelog puča.

Zgrada će biti pretvorena u Muzej revolucije.

(VisokoIN)