Vigemark: Mirni protesti nisu mogući u zemlji poput BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je da ne postoje bilo kakva ograničenja kada je riječ o njegovim sastancima sa bilo kojim od političara u BiH, uključujući i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

“Takvo nešto nije na snazi, ali bih ja generalno bio zagovornik što snažnijeg dijaloga među političkim liderima u BiH. Ono što je možda mnogo važnije jeste izostanak međusobnog dijaloga i kontakata između domaćih političara, jer je evidentno da se ne sastaju dovoljno”, rekao je Vigemark.

Vigermark smatra da bi političari u BiH trebalo da komuniciraju između sebe, a ne preko medija, i da traže zajednička rješenja za probleme koji podjednako pogađaju sve građane u BiH.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark smatra da se nešto, poput demonstracija u Rumuniji, ne bi moglo desiti u BiH zato što “u ovoj zemlji ne postoji odgovarajuće političko liderstvo niti postoji interes koji je prisutan u civilnom sektoru, odnosno među građanima”.

“A to ne postoji upravo zbog rascjepkanosti i podjela prisutnih u ovom društvu, podijeljenom na tri konstitutivna naroda. Generalno, svako pitanje, uključujući i pitanje korupcije, tretira se u jednom nacionalnom kontekstu”, rekao je Vigemark novinarima u Bijeljini.

On je dodao da “nigdje nije davao izjave koje bi poredile dešavanja u BiH i Rumuniji, ali da je tačno da je na jednoj društvenoj mreži postavio pitanje koje je glasilo: `Da li je ovako nešto moguće u BiH`”. “A to nešto `ovako` odnosi se na mirne proteste koji su izraženi protiv korupcije, a korupcija je jako veliki problem, veoma izražen u BiH”, rekao je Vigemark.

Više vijesti