Vijeće ministara prihvatilo Nacrt zakona o budžetu institucija BiH za 2011.

Novoformirano Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na prvoj sjednici u Sarajevu prihvatilo Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2011. godinu, izjavili su nakon sjednice predsjedavajući Vijeća Vjekoslav Bevanda i ministar finansija i trezora Nikola Špirić.

Ministar je naglasio da je odluka donesena jednoglasno.

Otvorit će mogućnosti za razgovore o konturama budžeta za 2012. godinu, za koji se ministar finansija nada da će biti donesen što je moguće prije, te stvorilo uvjete za deblokiranje procesa finansiranja institucija BiH.

Danas usvojeni nacrt zakona o budžetu za 2011. prosljeđuje se Predsjedništvu Bosne i Hercegovine a potom Kolegiju Predstavničkog doma na potvrđivanje.

To će, kako se nadaju Bevanda i Špirić, biti završeno u najkraćem roku.

Predsjedavajući Bevanda je izjavio da odobreni budžet iznosi 1.245.000.000 KM, od čega se na servisiranje vanjskog duga odnosi 342 miliona a 905 miliona na rashode za institucije BiH.

Ministar Špirić je potom precizirao da je utvrđeni iznos budžeta za 2011. godinu 1.245.115.495 KM, što je na nivou njegovog izvršenja, te potvrdio da se 905 miliona odnosi na finansiranje institucija BiH.

(VisokoIN/Fena)