Vijeće odbilo Sanadera, ostaje u zatvoru do daljnjeg

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je odlučilo o prijedlogu jamčevine za bivšeg hrvatskog premijera Sanadera, nakon što je njegova odbrana nadopunila dokumentaciju.

Vijeće je, doznaje naša reporterka, odbilo prihvatiti dvije ponuđene nekretnine za jamčevinu za Sanadera. Razlog odbijanja jamstva koje je ponudila odbrana bivšeg premijera još nije poznat.

Sanaderova odbrana sada ima mogućnost žaliti se Vrhovnom sudu na takvu odluku ili ponuditi novi prijedlog jamčevine.Očekuje se njihova izjava za medije.

Odluka je objavljena nakon što je ranije u utorak održano ročiste na kojem je Izvanraspravno vijeće (IRV) zagrebačkog Županijskog suda razmatralo Sanaderov prijedlog jamčevine.

Ročište, zatvoreno za javnost, na kojem su bili i predstavnici Uskoka, Sanader i njegovi branioci Jadranka Sloković i Goran Suić, trajalo je oko sat i 15 minuta.

Podsjetimo, Sanaderovi branioci podnijeli su u petak prijedlog sudu da prihvati nekretnine kao jamstvo pošto je Vrhovni sud dan ranije ukinuo presudu protiv Sanadera te mu produljio istražni zatvor u slučaju Fimi media i zamijenio ga jamstvom od 12,4 miliona kuna. Nekretnine kao jamčevinu ponudili su Sanaderova supruga Mirjana i jedan od njegovih branilaca Goran Suić. Sud je međutim nakon razmatranja prijedloga zatražio od odbrane dopunu dokumentacije što su Sanaderovi advokati i napravili.

Ranije je Vrhovni sud zbog bitne povrede kaznenog postupka i posebno teške povrede prava na pravično suđenje ukinuo presudu Županijskog suda u Zagrebu protiv Ive Sanadera i ostalih okrivljenika u slučaju Fimi media, te je naložio da se suđenje provede iz početka.

Ljetos mu je Ustavni sud ukinuo i presudu u slučaju Hypo i Ina-MOL, koja je bila pravomoćna i vratio suđenje na početak. No, još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 miliona kuna “provizije”, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od kompanije bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Više vijesti