Više od 1.000 beba dobilo matični broj

Dok mnogi građani ovih dana protestuju zbog nedonošenja zakona o jedinstvenom matičnom broju, roditelji beba rođenih nakon 12. februara pohrlili su ovih dana u nadležne institucije koje izdaju jedinstveni matični broj na osnovu privremene odluke Vijeća ministara BiH, donesene prošle sedmice.

Najažurnije su službe u sarajevskoj Općini Centar, gdje su u nekoliko dana upisani matični brojevi za 500 beba.

Kako je za “Dnevni avaz” kazala Jasna Beba, pomoćnica načelnika za opću upravu, služba na čijem je čelu danima radi i prekovremeno kako bi se problem matičnog broja riješio za što više beba.

“Radimo prekovremeno i želimo što prije uraditi ovaj posao. Do sada smo upisali 500 matičnih brojeva, a ovih dana nastavljamo s rješavanjem svih zahtjeva” – kazala je Beba.

Primjena Privremene odluke Vijeća ministara u Policijskoj upravi Zenica počela je u prošli petak i do sada je matičnim uredima proslijeđena obavijest o 335 matičnih brojeva. Dodjeljuju se prvo brojevi “starijim” prijavama.

Na području općine Bihać od donošenja Privremene odluke Vijeća ministara BiH izdato je 250 matičnih brojeva za novorođenčad. Još toliko beba, kako su kazali u ovoj općini, čeka na svoj JMB.

Općina Sanski Most po osnovu Privremene odluke izdala je 50 matičnih brojeva za novorođenčad.

Matične brojeve izdaju i u Travniku, a pristigle prijave ubrzano se obrađuju i u CIPS-u i u Općini Travnik.

“Do sada je dodijeljeno 80 jedinstvenih matičnih brojeva, a među njima su bila i dva hitna slučaja, koja su odmah obrađena. Prijave se obrađuju redom kako su dospijevale i moram reći da se radi vrlo brzo” – potvrdila je Suada Karajko, savjetnica za informisanje i odnose s javnošću u Općini Travnik, piše “Dnevni avaz”.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Požar u bolnici u Doboju, pacijenti gasili vatru

Visokoin.com

Vlada KS: Softverska fiskalizacija mnogo bolje rješenje

Visokoin.com

Aplicirano skoro 13.000 vakcina, trenutno 67 aktivnih slučajeva COVID 19 u Visokom

Visokoin.com

Rijeka Paragvaj na historijskom minimumu

Visokoin.com

Da li će ikada biti moguć zajednički nastup bh. političara?

Visokoin.com

Užas u Zagrebu : Otac vlastitim rukama udavio troje malodobne djece

Visokoin.com