Više od 500 optuženih za ratne zločine

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tužilaštvo BiH izdalo je saopštenje u kojem informira građane i javnost BiH, da je prije nekoliko dana, pređena brojka od 500 osoba optuženih za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, odnosno optuženo je 509 osoba za ratne zločine.

Tužioci Tužilaštva BiH iz Posebnog odjela za ratne zločine, nedavno su podigli optužnice kojima je prebačen broj od 500 optuženih za ratne zločine od početka rada Posebnog odjela za ratne zločine, 2005. godine.

U protekle 2 i po godine, od 2013. godine do danas optuženo je 235 osoba, odnosno, optuženo je skoro 50 posto optuženih za ratne zločine od uspostavljanja Tužilaštva BiH 2003. godine.

Optuženi, koje je za ratne zločine optužilo Tužilaštvo BiH, potiču iz svih naroda i iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a terete se za ratne zločine koji su od 1992. do 1995. godine, počinjeni u svim krajevima BiH, od Bužima do Trebinja, od Bijeljine do Čapljine, od Zvornika do Drvara itd.

Optužnice se odnose na zločine počinjene nad žrvama svih nacionalnosti u svim krajevima BiH.

Optužnicama su obuhvaćena kaznena djela genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, a značajan broj optužnica odnosi se i na slučajeve ratnog seksualnog nasilja, silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava.

“Sve optužnice koje je podiglo Tužilaštvo BiH za ratne zločine, potvrđene (odbijena je optužnica samo u jednom predmetu protiv jednog optuženog), a u dosadašnjoj praksi i procesuiranju predmeta, izrečene su osuđujuće presude u više od 81posto predmeta, što govori o kvalitetu optužnica i profesionalnom odnosu prema radu na predmetima”, istakli su u Tužilaštvu.

Dodali su da je “razvijena suradnju sa zemljama regiona”, kako bi se realizovali procesuiranje osumnjičenih koji se kriju u susjednim državama, a za osumnjičenima intenzivno tragamo sa partnerskim institucijama iz cijelog svijeta, što potvrđuju izručenja osumnjičenih iz SAD, Španije, Norveške i drugih zemalja, a u toku su aktivnosti na izručenju osumnjičenih iz Holandije, Švicarske, Francuske.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da su zahvalni građanima BiH, institucijama vlasti u našoj zemlji, međunarodnoj zajednici i svima koji su prepoznali napore i pružaju potporu u radu ove institucije, a “naročito porodicama žrtava, na čije živote i sudbine su počinjeni ratni zločini ostavili tragične posljedice”.

“U našoj misiji nastavljamo dalje, a naš cilj je procesuiranje i kažnjavanje osoba osumnjičenih za ratne zločine, radi kažnjavanja počinjenih zločina, uspostave vladavine prava, kao i mirnog i sigurnog okruženja za život svih građana BiH i budućih naraštaja koji dolaze”, zaključili su u Tužilaštvu.

Više vijesti