Više od pet hiljada učesnika ‘Marša mira’ odaje počast nedužnim žrtvama genocida

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Više od pet hiljada učesnika “Marša mira 2017 Nezuk – Potočari” te sportista iz Bihaća, Sarajeva i Vukovara i ove godine će svojim dolaskom u Potočare 11. jula odati počast žrtvama genocida i podsjetiti na stravične zločine koji su se dogodili u Srebrenici.

Kolona učesnika koja broji hiljade ljudi iz svih dijelova svijeta i svake godine se povećava, kreće iz Nezuka i od 8. do 10. jula će preći put dug oko 100 kilometara do Potočara.

Po završetku “Marša” učesnici imaju priliku prisustvovati komemoraciji te kolektivnoj dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida pronađenih u nekoj od masovnih grobnica s lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

Predsjednik Pododbora “Marša mira Nezuk – Potočari 2017” Munir Habibović kazao je Feni da je njihov cilj da se na dostojanstven način podsjete na stravične zločine nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” Srebrenica u julu 1995. godine.

“Maršu mira” i ove godine pridružit će se i 80 učesnika “Marša mira Sarajevo – Nezuk Potočari”, koji će za osam dana preći više od 240 kilometara u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana kada su jula 1995. godine prešli gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Jedan od organizatora “Marša” Muhamed Papić kaže da je pohod organiziran u znak sjećanja na nevino ubijene sugrađane iz Srebrenice, ali i one iz mjesta koje će posjećivati na ovom putu.

Svoj neizostavan doprinos dat će i 250 učesnika biciklističkog maratona “Bihać – Potočari”, koji će krenuti 8. jula iz Bihaća. Organizator biciklističkog maratona Ermin Lipović istakao je da učesnici dolaze iz više zemalja, a to su BiH, Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Švicarska, Švedska, SAD, Holandija i Mađarska.

Biciklisti će preći oko 500 kilometara podijeljenih u tri etape, a prespavat će u Jajcu i Sarajevu kao i svake godine.

Neprekidnim štafetnim trčanjem, 25 učesnika “Supermaratona Bihać – Potočari 2017” koji će dati doprinos obilježavanju 22. godišnjice genocida, krenut će 8. jula da bi odali počast ubijenim Srebreničanima i prisustvovali kolektivnoj dženazi.

Idejni tvorac tog maratona Jasmin Halilagić kazao je Feni da će ove, kao i svake, trčati i dan i noć te da će nakon 480 kilometara, 10. jula stići u Potočare. Među učesnicima su i četiri žene.

– Ovo je naše hodočašće i skromni doprinos Srebreničanima koji su iskusili mnogo veću bol od naših žuljeva – poručio je Halilagić.

Također, oko 600 motorista iz BiH, Austrije, Slovenije, Njemačke, Švicarske, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske krenut će 10. jula iz Sarajeva prema Potočarima kako bi na dostojanstven način odali počast ubijenim Srebreničanima te iskazali podršku učesnicima “Marša mira Nezuk – Potočari”.

Organizator “Motomaratona Sarajevo – Potočari” Enver Suljić kazao je za Fenu da će u Potočare krenuti s jednom porukom, a to je da se genocid nikad ne ponovi i ne zaboravi.

– Doći će dan kada će sve žrtve biti identificirane i kada neće više biti dženaza, a mi želimo da ovo sjećanje prenesemo na mlađe generacije da ne bi otišlo u zaborav – poručio je.

Kao i svake godine, pet maratonaca će u pet etapa preći 227 km, da bi iz Vukovara stigli u Srebrenicu. Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba od 6. do 10. jula organizira šesti ultramaraton na relaciji Vukovar-Srebrenica.

Svi oni će u Potočare stići 10. jula, nakon čega će se pridružiti koloni “Marša mira 2017” te 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima prisustvovati kolektivnoj dženazi.

Dosad je 70 žrtava genocida identificirano i spremno za dženazu 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica, a među njima je sedam maloljetnika.

Posmrtni ostaci 6.429 žrtava genocida ukopani su u Potočarima, a 233 žrtve genocida ukopane su individualno. Među identificiranim žrtvama 440 su maloljetne osobe i 22 osobe ženskoga spola.

U nekim slučajevima ubijene su kompletne porodice, zbog čega ih nije moguće na bilo koji način identificirati.

Žrtve genocida u Srebrenici pronađene su na 150 različitih lokaliteta. Dosad je na području Podrinja pronađena 81 masovna grobnica. Uglavnom je riječ o sekundarnim, odnosno izmještenim masovnim grobnicama. Samo osam grobnica je primarnog karaktera, a sve ostale su sekundarne u nekim slučajevima čak i tercijarne masovne grobnice.

Posljednja masovna grobnica gdje su pronađene žrtve genocida jeste masovna grobnica otkrivena u decembru 2015. na smetljištu u Kozluku, na području Zvornika, iz koje je ekshumirano 55 posmrtnih ostataka – 15 kompletnih i 40 nekompletnih tijela.

Kada je riječ o žrtvama genocida počinjenog u julu 1995. godine, još se traga za posmrtnim ostacima više od 1.000 žrtava.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.