VISOČKA SRAMOTA: Turistkinja organizuje akciju čišćenja smeća

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Mnogo puta u posljednjih nekoliko mjeseci svjedočili smo hvalospjevima nosilaca funkcija lokalne vlasti na račun razvoja turizma u Visokom i nevješte pokušaje da svima nama “prodaju fol” kako upravo oni ulažu ogromna sredstva kako bi turizam procvjetao. Mnogi koji ne poznaju prave prilike u našem gradu mogli bi u to i povjerovati, no svim Visočanima koji svakodnevno svjedoče događanjima iz svoje okoline jasno je da je općinska administracija jako malo uradila kada je riječ o razvoju turističkih kapaciteta u odnosu na broj turista koji svake godine stižu u naš grad.

Nerijetko su turističke lokacije nepristupačne, turisti se teško orijentiraju kako da stignu do onih historijskih bogatstava naše općine koja ih interesiraju, a poseban segment cijele ove priče jeste ekologija, odnosno izostanak ekološke svijesti, kako kod građana, tako i kod onih koji su zaduženi za čišćenje turističkih lokacija.

Da je situacija na terenu mnogo ružnija od one kakvom je predstavljaju lokalna administracija i podobni mediji govori inicijativa jedne turistkinje iz Engleske, koja već duži niz godina posjećuje visočku dolinu piramida.

“Ova gošća zove se Wendy i već godinama dolazi u naš grad, obilazi prirodne ljepote i turistička bogatstva i gotovo svake godine je imala negativan komentar na ekološki segment u našoj općini. Budući da je zaključila kako su visočke turističke lokacije svake godine sve prljavije odlučila je pokrenuti akciju čišćenja na platou Visočice što dovoljno govori o količini naše svijesti o prirodi i ekologiji. I svi turisti generalno kao najveću negativnost ističu upravo gomile smeća u prirodi”, istaknuli su nam sagovornici koji su upoznati sa ovom akcijom.

Inače, ova akcija čišćenja trebala bi biti održana u ponedjeljak i utorak, a za te svrhe organizatorica akcije uspjela je obezbijediti veliki kontejner koji je već postavljen na platou, tako da ljudi mogu u njega pospremati prikupljeno smeće.

Već tokom prvog dana vikenda dvojica stranih turista su čistila plato Visočice i skupili su četiri vreće smeća, a cijeli posao koji je JKP “Visoko”, kao javno preduzeće zaduženo za komunalne usluge u našem gradu, jeste dovlačenje kontejnera koji će biti korišten za ovu akciju.

Također, na ovu akciju pozvali su i zaposlenici Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, koji su istaknuli kako je nevjerovatno da turisti čiste grad od smeća.

Inače, ovakva akcija dolazi nakon što smo imali “Godinu turizma” u našem gradu tokom koje je Visoko ponovo oborilo rekord sa 50.000 posjetitelja u sezoni, 14 godina nakon otkrića piramida i u godini u kojoj se očekuje novi masovni priliv turista iz svih uglova svijeta.

A ako ovo nije sramota za Visoko, koje je ove godine postalo grad i u koji svake godine stižu desetine hiljada turista iz cijelog svijeta, ako nije sramota za one koji obnašaju funkcije u preduzećima koja su odgovorna za čišćenje grada i ako to nije sramota za sve nas koji se koristimo prirodnim blagodatima u blizini našeg grada da nam turisti čiste grad, onda nema potrebe da se nadamo bilo kakvom napretku.

Više vijesti