VISOKO: Medicinska sestra ih je pronašla jutros u parku smrznute

Asminka Husejnović rođena 20.04.1968 godine je samohrana mjaka koja već dva mjeseca spava po parkovima zajedno sa svojim sinom Adisom koji je rođen 26.08.2005 godine. Medicinska sestra Evelina Dokso-Džafić ih je pronašla jutros u parku smrznute, nisu tražili pomoć jer ih je srmota situacije u kojoj su se zadesili. Asminka je jako bolesna ima mnogo dijagnoza (HOPB hronično plućno oboljenje,COR disfunkcija pluća koja usporava rad srca,trajno oštečenje bubrega,anksioznost).

Dijete ima veliki poremećaj depresije, kako ne bi spava na otvorenom . Asminka je bila i u bolnici gdje su je smjestili ljekari iz Visokog skoro 20 dana dok je ona bila u bolnici njen sin Adis je lutao od kuće do kuće i molio komšije u mjestu Muhašinovići da prespava kod njih.Doktorica koja vodi slučaj Asminkin kaže da ona mora da bude pod ljekarskom observacijom i da mora čak da bude i hospitalizovana boje se da se stanje ne pogorša jer u pitanju joj je život ako prenoći još koju noć u parku na otvorenom ona će izgubiti život.Njih dvoje i gladni i žedni lutaju ulicom u domu zdravlja su dobili da pojedu i popiju te su ih i zdravstveno zbrinuli.

 Asminka hoda na pomočnim kolicima i voza sa sobom bocu kisika jer samostalno ne može da diše. Nakon intervencije iz doma zdravlja i centar za socijalni rad se uključio u ovaj slučaj gdje su rekli da oni mogu da snose trošak smještaju za Asminku i Adisa. Ali jako je teško naći smještaj zato mi je potrebna informacija gdje ih možđemo smjestiti nočas. Njima je potreban pod hitno smještaj oni će i večeras spavati na ulici ukoliko im ne nadjemo prostor gdje će biti smješteni, hrana,voda,deke,odječa,obuća ma sve.. I ako im se nadje smještaj potreban je ogrijev i sve što treba jednom domačinstvu. Definitvino velika je potreba za alternativnim smještajem ili dnevnim centrom u našoj općini ovo nije prvi slučaj gdje su ljudi bukvalno na ulici a najgori su slučajevi kada su i djeca u pitanju.

Pišem ovo javno jer hitno je potrebno da se riješi ovaj slučaj i potrebna je pomoć sa svih strana. Ako neko zna da ima sada odmah jedna soba koja je uslovna i da kirija nije velika molim Vas da se javite. Njih dvoje se još uvijek nalaze u domu zdravlja u Visokom!

Mene duša boli od pomisli da neko spava na ulici još sad temperature padaju hladne su noći kada sam ugledala Asminku i Adisa kako se tresu jer su od hladnoće dobili groznicu,gladni i žedni,željni tople postelje i normalnog obroka. Hajde da budemo humani i svi zajedno pomognemo ovoj porodici.

(Visokoin.com / Melina Pirija)