Visoko nastoji postati turistički centar!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Visoko je do 1992. godine bilo privredni i trgovački grad. Danas se ovaj grad okreće turističkim sadržajima. Posljednjih godina Visoko je interesantno turistima kao mjesto na kojem se razvija hipoteza o postojanju prvih evropskih piramida.

‘Osim piramida turisti u Visokom obilaze i lokalitet Mila i Starog grada te planinare po okolnim brdima’ – kazala je Mersiha Čabaravdić iz Turističko informativnog ureda Općine Visoko.

Ona kaže da su turisti uglavnom ‘jednodnevni’ i da su im najinteresantniji tuneli na lokalitetu Ravne koji svakodnevno privlače sve veći broj turista.

‘ Što se tiče ekonomske koristi koju općina ostvaruje od turizma ona još nije tolika da bi se mjerilo nekim velikim ciframa, ali svaki korak je bolji od stagnacije’ – kazala je Čabaravdić.

visoko_suncano

Naglašava i značajan angažman Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona putem promocije i ulaganja u turističku infrastrukturu.

‘Putem brojnih kataloških publikacija na turističkim i privrednim sajmovima prezentira se Visoko. Turistička ponuda se također prezentira i putem turističkih info centara Turističke zajednice ZDK-a u općinama Visoko, Tešanj, Zavidovići i Zenica’ – kazala je Čabaravdić.

Visoko je grad i središte istoimene općine u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine u Zeničko-dobojskom kantonu.

Visoko je povijesna prijestolnica bosanskih kraljeva koji je imao jaku dubrovačku koloniju i carinu, što potvrđuje povelja kralja Tvrtka I Kotromanića iz 1355.godine koja je izdata u Visokom.

Najvažnija mjesta vezana za taj period su stari grad Visoki, njegovo podgrađe i trgovačko središte Podvisoki, Mile kao krunidbeno mjesto bosanskih kraljeva, te Moštre koje su bilo povremeno stolno mjesto kraljeva.

Osnivačem modernog Visokog se smatra Ajas-beg.

Po popisu iz 1991. godine u općini Visoko je živjelo 46.160 stanovnika, od toga u gradu Visokom živjelo je 13.663 stanovnika.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.