VISOKO: Obilježen 1. decembar – Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Povodom 1. Decembra Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a aktivisti i aktivistkinje udruženja građana Omladinska romska incijativa „Budi mi prijatelj“ i udruženja „Damar omladine“ su obilježili ovaj dan zajedničkom akcijom.

Naime, održana je akcija djeljenja informativni materijala o prevenciji spolno prenosivih infekcija kao i crvenih vrpci koje su simbol borbe protiv HIV/AIDS-a. Inače ova akcija je jedna u nizu aktivnosti obilježavanja 16 dana aktivizma koji su podržani od strane World Vision-a. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo i kolektivu „Gimnazija“ Visoko na ustupljenom prostoru da održavanje ove aktivnosti.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a se obilježava svake godine 1. decembra. Ovaj dan obilježava početak godišnje kampanje koja ima za cilj da se dobije podrška javnosti i razviju programi za prevenciju širenja HIV infekcije, kao i da se obezbjedi edukacija i promoviše podizanje svijesti o problemima u vezi sa HIV/AIDS-om.

Ovaj dan je prvi put obilježavan 1988. godine, nakon održavanja svjetskog samita ministara zdravlja, sa kojeg je upućen poziv za duhom socijalne tolerancije i unaprijeđenja razmjene informacija o HIV/AIDS-u.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a je posvećen jačanju globalnih napora suočavanja sa izazovima AIDS pandemije.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.