VISOKO: Općinska vlast želi zabraniti dječiju igru u parkovima i gužve oko radnji

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Iako je od tada prošlo nekoliko mjeseci, kada je u junu ove godine Općinsko vijeće Visoko, usvojilo Nacrt Odluke o javnom redu i miru u ovom gradiću, a čiji je predlagač jedna od općinskih službi, ona je ovih dana ponovo aktuelizirina, te tako postala glavna tema lokalnog stanovništva koji javno preko društvenih mreža iskazuje sve veće ogorčenje i šokiranost odredbama koje su predložene.

Naime, općinska administracija Visokog pozvala je proteklih dana sve zainteresovane Visočanke i Visočane da svoje prijedloge dostave nadležnoj općinskoj službi do 15. novembra “kako bi zajedno radili na izradi što kvalitetnijih odredbi Odluke o javnom redu i miru Općine Visoko čiji Nacrt se nalazi na ovom LINKU“, saopćeno je iz nadležne Službe ove općine.

Ako se detaljno pogleda ovaj Nacrt, u njemu su pobrajane klasične odredbe koje regulišu održavanje javnog reda i mira na ulicama i javnim mjestima, ali ima i onih koje su mnogobrojni stanovnici ove općine okarakteruisali kao sramotnim i skandaloznim.

Naime, prema ovom Nacrtu, a u slučaju da ga usvoje zastupnici lokalnog zakonodavnog vijeća, zakonski regulisati da se prekršajem javnog reda i mira tretira “igranje nogometa, košarke, tenisa i drugih igara na ulicama, trgovima, parkovima, zelenim i drugim javnim površinama, …”

Nermina Vehabović-Rudež iz Naše stranke, koja je član Općinskog vijeća Visoko prva je javno izskazala svoje nezadovoljstvo time da su neke od stavki neprimjerene i ne mogu se primijeniti kod stanovnika u Visokom.

“Prema Nacrtu uvršetana je stavka kažnjavanja beskućnika – pitam se gdje su beskućnici u Visokom?! Potom zabrana gužvi ispred prodavnica – u Visokom je jako malo prodavnica, a gužvu nisam vidjela nigdje jer su prodavnice poluprazne! Igranje djece na zelenim površinama je nedopustivo zabraniti sve dok nismo napravili toliko mnogo igrališta koliko nam je potrebno da nam se razvijaju fizički i psihički zdrava djeca”, kazala je ona.

Vehabović – Rudež je mišljenja da će ovake odredbe fovesti do toga da se pripadnici Policijske stanice u Visokom baviti trivijalnim stvarima (a nedostaje im policajaca), umjesto da se bave kriminalom, narkoticima, i nasiljem što postaje sve veći problem Visočanki i Visočana.

Također, jedan od najsramnijih prijedloga u ovom Nacrtu, kako smatraju stanovnici Visokog, jeste prijedlog da se djeci zabranjuje igra na ulicama i u parkovima!?!

“Poštovani građani od sada svoju djecu učite da na javni prostor i javne površine izlaze kao penzioneri – neka samo sjede na betonskim klupama i fataju zjale. Ako protrče ili se zaigraju na javnom mjestu mogli bi dobiti prekršajni nalog u najboljem slučaju od 100 KM, a moguće i više”, poruka je jednog Visočanina na lokalnom web portalu.

Međutim, iz Općine Visokom izričito tvrde da ovakve tvrdnje nisu istinite.

“Opredjeljenje Općine Visoko je stvaranje sigurnog okruženja za sve naše građane, a ne zabrana dječije igre, kažnjavanje građana koji čekaju u redu i sl., kako se to želi predstaviti u javnosti”, saopćeno je iz općinskem administracije.

Također, predviđena je i “zabrana korištenja za sjedenje ivica trotoara, prostora i površina koje nisu predviđene za tu namjenu”, a na kojima upravo mnogobrojni stanovnici ove općine tokom ljetnih dana provode svoje vrijeme za vrijeme ljetnih šetnji i druženja na glavnoj i centralnoj saobraćajnici.

Ako lokalni zastupnici u OV-u VIsoko usvoje ovaj prijedlog, te ako lokalni policajac ti primijeti i uhvati vas da to radite, planirajte da ćete bit kažnjeni u iznosu od 100 do 300 KM.

Međutim , u ovoj priči koja danima Visočankama i Visočanima stvara brigu i ogorčenje, postoji i veliki broj odredbi, koje ne samo da su neophodne i dobrodošle, nego i nameću pitanje kako je moguće da nisu ranije postojale.

Amina Hodžić, novinarka najposjećenijeg i najutjecajnijeg portala iz ovga grada – Visoko.co.ba u razgovoru za Radiosarajevo.ba je istakla neshvatljiv odnos i neodgovornost nadležnih iz lokalne općinske adminsitracije, da pojedine postupke i ponašanja nisu bila kažnjavnja.

“To se najprije odnosi na držanje opasnih životinja na način kojim se može ugroziti život i zdravlje građana kao i neisticanje vidnih upozorenja na opasnost od takvih životinja; držanje i vođenje opasne životinje i pri tome nepoduzimanje potrebnih mjera zaštite kako se ne bi ugrozila bezbjednost drugih lica (vezivanje i stavljanje odgovarajućih zaštitnih sredstava – brnjice, korpe i drugog); bacanje smeća ili drugih predmeta u rijeke, bazene, potoke i javne fontane; namjerno paljenje smeća, guma sekundarnih sirovina, kablova te drugog sličnog materijala u kontejnerima, dvorištima i drugim prostorima i na drugim površinama, Kazala je Hodžić.

Kako je rekla, iako se čvrsto slaže sa ovim odlukama, tako ne može da shvati gluposti i nerazumljivosti pojedinih odredbi kao što su “igranje nogometa, košarke, tenisa i drugih igara na ulicama, trgovima, parkovima, zelenim i drugim javnim površinama, mjestima predviđenim za kretanje pješaka i parking prostorima, te drugim mjestima koja nisu namijenjena za tu svrhu ili u ograđenim površinama – prostorima bez dozvole vlasnika; stvaranje gužve guranjem ili na drugi način ispred prodavnica, preduzeća, autobuskih stanica, pijaca, sportskih objekata, organizacija i slično?!?”

I dok se građani Visokog međusobno ubjeđuju da li su ove ponuđene odredbe u Nacrtu Odluke o javnom redu i miru korisne ili pak sramne i skandalozne, podsjećamo ih da imaju još tek nekoliko dana da svoje primjedbe i prijedloge dostave nadležnoj Općinskoj službi, te na taj način iznesu svoje mišljenje o ovome ponuđenom Nacrtu…

Jer, poslije će biti kasno…

(Radiosarajevo.ba / Naim Kavazić )

Više vijesti