da block

Visoko postaje premalo da primi sve koji žele vidjeti osmo svjetsko čudo

da block

Sve je veči broj znatiželjnih gostiju, koji u Visoko pristižu zbog največeg piramidalnog kompleksa na planeti. Visoko već živi od turizma i uskoro će postati premalo da primi sve one koji žele da vide osmo svjetsko čudo. Tako naša zemlja konačno ima šta da pokaže ostatku svijeta.

Piše: dipl. oec. Haris Delibašić, stariji vodič Fondacije

Na ulazu u tunel Ravne proteklih su dana službeni vodiči imali pune ruke posla. Obučeni u crvene majice, goste su impresionirali ljubaznošču i znanjem.

Parkinzi ispred ulaza u prahistorijski Podzemni labirint Ravne, bili su premali za brojna prevozna sredstva, kojima su pristizali gosti, kako bi vidjeli nešto što se nigdje drugo na svijetu ne može vidjeti.

Grupe su se smjenjivale jedna za drugom Dok su jedni iz labirinta izlazili sa osmjehom na licu, drugi su več spremno čekali da zajedno sa svojim vodičem zakoračaju kroz daleku prošlost.

Otkriće bosanskih piramida otvora novu stranicu historije, a Visoko postaje centar transformacije svijesti. Tako i Bosanska dolina piramida ostavlja snažan dojam na ljude iz cijelog svijeta.

Največi izazov istraživanja davno izgubljenih civilazacija je uzbuđenje, koja donose svakodnevna otkriča, u prostoru u koji ljudska noga nije kročila tako dugo . Zato se i hod kroz tunele čini kao putovanje kroz daleku prošlost, gdje se vremenska kapija otvora za sticanje novih znanja, koja ljudskom rodu pomažu da se razvija brže. Mnogima se čini da se u Bosanskoj dolini piramida zaustavlja vrijeme.

Za vijeme prvomajskoih praznika zabilježili smo pristustvo organizovanih grupa gostiju iz BiH, Latvije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Mađarske, Švedske, Holandije, Češke, Slovačke, Poljske, Austrije, Njemačke, Italije i Danske.

Osim tunela Ravne, posjetioci su obilazili i druge lokalitete u Bosanskoj dolini piramida. Bosansku piramidu Sunca, Bosansku piramidu Mjeseca, Piramidu bosanskog zmaja, Piramidu Ljubavi, Hram Majke Zemlje, tumulus u Gornjoj Vratnici.