Visoko: Štrajk upozorenja u svim školama

U četvrtak,13. septembra u svim osnovnim i srednjim školama na području Zeničko dobojskog kantona predviđeno održavanje štrajka upozorenja,saopćeno je na današnjoj zajedničkoj pres konferenciji Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja,odnosno Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK.

– Razloga za štrajk upozorenja je više a najvažniji su nedostatak adekvatne reakcije za zahtjev Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikat za smjenu premijera Vlade ZDK Fikreta Plevljaka,narušavanje jedinstvene politike plata,nepoštivanje kolektivnih ugovora i nepotpisivanje aneksa na granske kolektivne ugovore,nepostojanje socijalnog dijaloga,kao i neisplaćivanje regresa za 2012. godinu,ukazao je Selvedin Šatorović,predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja.

Prema njegovim riječima štrajk upozorenja će se provesti za vrijeme 3. časa u prvoj i drugoj smjeni.

-Naši zahtjevi i štrajk upozorenja nemaju nikakve veze za predizbornom kampanjom jer naša borba za prava prosvjetara otpočela je znatno ranije,kazao je Šatorović.

– Ovaj Kanton treba dobiti novog premijera,izjavio je Dževad Hadžić,predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja,istakavši da je primjer njegove nebrige i neisplaćivanje regresa za prošlu godinu za porodilje zaposlene u prosvjeti.

(VisokoIN)