Visoko: Ukradeni oluci sa crkve

Nepoznata lica ukrala su metalne oluke sa krova pravoslavne crkve Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom, rekao je Srni sveštenik kakanjske parohije Marko Maleš, koji služi i u ovoj crkvi.

“Kad smo otključali crkvu zatekli smo lokvu vode na podu i shvatili da nešto nije u redu pošto nam je krov nov”, rekao je Maleš i objasnio da su na krovu zatekli otkrivena tri reda crijepa i počupan bakar koji štiti mjesto gdje se zvonik naslanja na ostatak crkve.

Prema njegovim riječima, policija je izašla na lice mjesta, ali je upozorio da još nije rasvijetljena slična krađa koja se na ovoj crkvi dogodila prije četiri mjeseca.

“Oni nisu mogli da uđu u crkvu pošto smo postavili čelične rešetke. Prethodnih godina u nju je provaljivano mjesečno jednom, a ovo je već drugi put da nam skidaju dio oluka”, rekao je Maleš.

Maleš kaže da je štetu tešo procijeniti pošto je na tom mjestu i krov prokisao, ali predpostavlja da je samo na krovu šteta veća od 500 KM, i dodaje da na sreću iz crkve ništa nije odneseno.

Parohije koje opslužuju Maleš, Kakanj, Visoko i Busovača, nalaze se u Zeničko-dobojskom kantonu i zajedno imaju 235 pravoslavnih domaćinstava

(VisokoIN/Srna)