Vitez: Obilježena 20 godišnjica od stradanja Hrvata u Križančevu selu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Služenjem svete mise zadušnice, komemorativnom sjednicom, mimohodom do spomen-obilježja, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, danas je obilježena 20. obljetnica stradanja 64 hrvatska civila i vojnika u Križančevu selu pokraj Viteza, koje su ubili pripadnici Armije BiH.

Komemoraciji i polaganju vijenaca nazočila su brojna izaslanstva, među kojima i izaslanstvo Ministarstva obrane BiH, predvođeno zamjenicom ministra Marinom Pendeš, te izaslanstvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske na čelu s ministrom obrane Antom Kotromanovićem.

Povodom dvadesete godišnjice ovoga zločina, za koji još uvijek nitko nije odgovarao niti je procesuiran, u crkvi sv. Leopolda Mandića u Dubravici, služena je sveta misa zadušnica koju je predvodio vojni biskup, mons. Tomo Vukšić.

Nakon svete mise zadušnice održana je komemoracij<, na kojoj su se nazočni prisjetili imena 64 žrtve u Križančevu Selu. Prigodnim riječima okupljenima se obratio Anto Bertović, ratni zapovjednik „Viteške” brigade HVO, zbor OŠ „Dubravica” te otpjevao “Lijepu našu” i “Milost.. Nazočnima se obratio i fra Nikola Kozina, sin poginulog zapovjednika satnije, Zdravka Kozine.

Nakon komemoracije mimohodom se krenulo ka spomen obilježju u Križančevu Selu, gdje su položeno cvijeće i upaljene svijeće.

Na današnji dan, 22. prosinca 1993. godine u akciji koja je nosila naziv “Krvavi badnjak”, poginula su i ubijena 34 vojnika HVO-a i hrvatska civila među kojima je bilo žena i staraca. Selo je opljačkano i spaljeno, a tridesetorici pripadnika HVO-a i civila izgubio se svaki trag. Kasnije se ispostavilo da su svi oni zarobljeni, odvedeni na područje pod nadzorom Armije BiH gdje su mučeni i kasnije ubijeni. Nakon 39 dana, pod pritiskom UNPROFOR-a, Crvenog križa i drugih međunarodnih organizacija i institucija njihova su tijela predana obiteljima.

(VisokoIN)TOP VIJESTI

Više vijesti