Vjerski krugovi traže gašenje ECheovog profila

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zbog satiričnih fotomontaža balkanskih političko-vjerskih glavešina, društvena mreža Facebook je, nakon nekoliko upozorenja, ugasila na kratko profil poznatom umjetniku Enesu Čelosmanoviću, poznatom i kao EChe, ali i prijateljima koji su preuzimali njegove fotomontaže.

‘Kako sve fotomontaže radim isključivo nakon provjere podataka koje prenosim tekstualno i u slici, očito da nekome smeta istina o kojoj govorim i koju karikiram’, kaže EChe.

‘Vaš korisnički račun je onemogućen. U slučaju bilo kakvih pitanja ili nejasnoća, možete posjetiti našu FAQ stranicu.’

Ova poruka sačekala je EChea u petak, kada je pokušao da se uloguje na svoj Facebook profil. Prvo su mu, kako je Čelosmanović rekao, uklonili sve slike na kojima su Milorad Dodik i Boris Tadić, da bi se nakon sat vremena ista stvar ponovila i sa fotomontažama reisa Mustafe Cerića. Potom je uslijedilo obavještenje o zabrani računa.

Poslije nekoliko sati blokade, ECheov ‘zabranjeni’ profil ponovo je dostupan, nakon prijateljske intervencije anonimnog hakera.

‘Ta osoba rekla mi je da će me administratori ponovo blokirati i obavijestila me da moram kreirati svoju web stranicu i sa nje linkovati slike’, kaže EChe za e-Novine.

Prema Čelosmanovićevim riječima, profili su ugašeni i njegovim prijateljima koji su preuzimali njegove fotomontaže. On dodaje da je haker uspio da uđe u trag ljudima koji su od administratora na Facebooku zahtijevali gašenje profila i napominje da je riječ o vjerskim krugovima.

EChe je jedan od najpoznatijih umjetnika koji se bave fotomontažom na ovim prostorima. U svojim radovima ne ostaje dužan nijednoj političkoj ili vjerskoj skupini sa Balkana. Svaku fotomontažu koju objavi na Facebooku, kako kaže, proprati tekstom, čije podatke prethodno dobro provjeri.

‘Znajući na koji način funkcionira FB, do uklanjanja nečijeg profila može doći samo nakon orkestriranih zahtjeva veće skupine korisnika FB-a. Kako većina mojih slika nosi antifašističku i antinacionalističku poruku, iz ove blokade profila vidljivo je da imam dosta protivnika, a to je i za očekivati u vremenu kad mediji u svim ovim našim banana državicama umiljato koketiraju sa novokomponovanim fašizmom i kad se vladajuće kaste održavaju isključivo zahvaljujući podivljalom nacionalizmu svih boja’, komentariše EChe.

‘Ranije sam u nekoliko navrata imao zabrane objavljivanja na FB i to uglavnom zbog slika na kojima sam obznanio da je reis Mustafa ef. Cerić ‘92. godine, dakle za vrijeme najveće agresije na BiH, otkupio kuću Rate Dugonjića, bivšeg visokog funkcionera SKJ/KPJ, za samo 34 hiljade KM, iako je realna tržišna vrijednost te kuće bila oko 1 mil. KM’, prisjeća se Čelosmanović, te dodaje da svojim radom ne vrijeđa nikoga.

‘Moje su slike (možda) provokativne, ali u sebi ne sadrže ništa što bi vrijeđalo nečiji lik ili djelo. U ovom slučaju kriv je onaj ko je razotkrio ubistvo i govorio o njemu, a ne ubica. Otprilike, nešto slično kao što se ovih dana dešava sa papom Benediktom XVI koji daje saopšenje da je ogorčen što su iz Vatikana “curili” neki dokumenti, a ništa ne govori o razvratu koji otkrivaju ti dokumenti i o perverziji koja vlada među kardinalima’, zaključuje Enes Čelosmanović.

(VisokoIN/E-Novine)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.