Vježbanje u prirodi budi optimizam, jača volju i zateže tijelo

Koristi od vježbanja pod vedrim nebom su višestruke. Rekreacija u prirodi budi optimizam i jača volju, a izlaganje prijatnim sunčevim zracima podstiče sintezu vitamina D, djeluje umirujuće na organizam i usklađuje biološki ritam važan za pravilno funkcionisanje glavnih organa.

Ako za trening pod vedrim nebom izaberete park ili igralište blizu kuće, kao rekviziti mogu da vam posluže klupe, drveće, grane, panjevi, dječje penjalice… Uvijek razmišljajte o treningu cijelog tijela. Praktikujte složene vježbe koje zahtijevaju aktivaciju većeg broja mišića, poput mišića nogu i leđa.

Prije svakog vježbanja brzo hodajte najmanje 15 minuta, da bi se tijelo zagrijalo i pripremilo za napor.

Klupa

Sklekove i trbušnjake možete da izvodite na klupi. Poželjno je da svaku od navedenih vježbi ponovite u tri serije i sa maksimalnim brojem ponavljanja.

Drveće

Zgibove i najrazličitije varijante podizanja i penjanja najlakše ćete izvesti uz pomoć debljih grana. To su vježbe kojima se jača gornji dio tijela.

Trava

Na osunčanim i suvim travnatim površinama možete da radite čučnjeve i iskorake. Ako su vam statični iskoraci postali isuviše laki, probajte iskorake u kretanju, ili iskorake sa penjanjem na klupu.

Kao i kod iskoraka, i čučnjevi mogu da imaju mnogo varijacija, pa se možete okušati u izvođenju polučučnjeva, sumo čučnjeva, dubokog čučnja, kao i čučnja sa skokom ili jednostavno izdržljivosti u čučećem položaju.

Stepenice

Јedan od korisnijih objekata za trening svakako su i stepenice. Možete da trčite uz ili niz stepenice, skačete jednom ili sa obje noge, da se penjete ili spuštate bočno… Sve to utiče na jače noge i ljepše gluteuse – mišiće zadnjice.