Vlada FBiH donijela odluku o smanjenju cijene gasa za 8,59%, u Visokom još uvijek stare cijene

Vlada Federacije BiH donijela je odluku o smanjenju veleprodajne cijene gasa distributerima za 8,89 posto, a odluka je trebala biti na snazi od 1. januara 2020. godine. Tako je bar izjavio direktor BH Gasa Jasmin Salkić, a odluka o smanjenju cijene došla je zbog pada cijene gasa na svjetskom tržištu. Analogno tome cijena gasa u Visokom prilikom avansne kupovine u JP “Visoko Ekoenergija” je trebala biti niža.

Međutim…

Nažalost to nije tako. I za to nije krivo JP “Visoko Ekoenergija” jer oni u praksi dobiju obavijest od BH Gasa o promjeni cijene gasa što se do danas nije desilo, a što ide na štetu krajnjih korisnika. Kako smo uspjeli nezvanično saznati i u BH Gasu zvanično nisu dobili nikakvu obavijest od Vlade Federacije. Nadalje saznajemo da ovo nije prvi put da se kasni sa provođenjem odluka o pojeftinjenju cijena gasa, a što u praksi znači da visočki korisnici koji jedini unaprijed plaćaju gas to direktno osjete u svojim novčanicima.

Podsjećamo, direktor BH Gasa Jasmin Salkić 25.12.2019.godine za sarajevsko Oslobođenje je izjavio:

– Kao što smo obećali da će doći do smanjenja cijene gasa, u momentu kada nam to dozvoli kretanje cijene nafte i naftnih derivata, to sada i činimo. Mi smo dali prijedlog našem Nadzornom odboru i Vladi FBiH da se cijena smanji za devet posto, što je i usvojeno prije nekoliko dana, tako da mi sada distributivnim kompanijama u Sarajevu i Visokom šaljemo nižu cijenu od Nove godine. Vidite i informaciju da je napokon došlo do dogovora između Ukrajine i Rusije, mada mi nismo imali nikakvu najavu da bi moglo doći do zastoja transporta gasa iz tog pravca.