Vlada FBiH: Plin će pojeftiniti za 15 posto

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vlada Federacije BiH (FBiH) danas je razmatrala Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa. Prema ovom prijedlogu plin bi trebao pojeftiniti za 15 posto.

Inače, pojeftinjenje plina za 15 posto Vladi FBiH predložilo je preduzeće BH-Gas.

“Federalna vlada je danas dala saglasnost na Odluku Nadzornog odbora BH-Gasa d.o.o. Sarajevo od 31.8.2015. godine, na osnovu koje veleprodajna cijena prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije BiH, počevši od 1.10.2015. godine, iznosi 640 KM za 1.000 standardnih metara kubnih, odnosno 0,640 KM/Sm3. U ovu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost. Dosadašnja veleprodajna cijena, koja je bila na snazi od 4.9.2013. godine, iznosila je 754 KM/1.000 Sm3”, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Kako je obrazloženo, uslovi koji su doveli do mogućnosti sniženja cijena u četvrtom kvartalu su očekivano sniženje cijene ruskog gasa i potpisan aneks na ugovor o njegovom transportu kroz Mađarsku, čime je snižena transportna taksa.

Mirza Sendijarević, generalni direktor BH-Gasa, nedavno je za Klix.ba izjavio kako očekuje da preduzeće KJKP Sarajevogas izmiri svoje obaveze prema BH-Gasu. Na taj način bi potrošači u Kantonu Sarajevo imali iste uslove kao ostali potrošači u BiH.

“Očekujemo da će se nastaviti aktivnosti potpunog rješavanja ovog problema, jer građani Kantona koji uredno izmiruju svoje obaveze prema KJKP Sarajevogas moraju biti uredno snabdjeveni gasom”, rekao je Sendijarević.TOP VIJESTI

Više vijesti