Vlada FBiH poručila poslodavcima: Skratite radno vrijeme radnicima

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu preporučuje poslodavcima da zbog snježnih padavina i niskih temperatura preduzmu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti štetne posljedice po zdravlje radnika.

Preporučuje se da se radnicima skrati radno vrijeme i da se razmotri mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom ukoliko procesi rada to dozvoljavaju, te da se omogući korištenje odsustva u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu, saopšteno je iz Vlade Federacije BiH.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike preporučuje poslodavcima da se, ukoliko nije moguće skraćivanje radnog vremena ili prekid obavljanja poslova na otvorenom, preduzmu potrebne aktivnosti na obezbjeđenju zdravlja radnika, posebno kada je riječ o adekvatnoj zaštitnoj opremi i njihovom odijevanju.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.