Vlada FBiH prihvatila uslove iz Transportne zajednice

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

BiH je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja na Samitu premijera i šefova država u Trstu nije potpisala Ugovor o pristupanju Transportnoj zajednici, zbog uslova koje je postavila Vlada RS. S druge strane, Vlada FBiH ispunila je svoj dio obaveza, potvrdio je danas federalni premijer Fadil Novalić, prenosi TV1.

“Vlada RS smatra da je prerano pristupiti ovoj strategiji, te da se ne mogu ispuniti određeni uslovi. Neki od njih zaista su teški poput investiranja u pruge, brzine na prugama i slično. Otvorenost tržišta realno je opasna za naše kompanije koje nisu ojačale. No, Vlada FBiH je prihvatila uslove, jer prihvatamo evropski put, pa samim tim i sve opasnosti za naše javne kompanije koje dolaze iz tog otvaranja”, rekao je premijer Novalić novinarima u Sarajevu.

Podsjećamo, Vlada RS tražila promjenu teksta osnovnog ugovora insistirajući na tome da stajališta države BiH u okviru Transportne zajednice naizmjenično i po sistemu rotacije zastupaju tri ministarstva, državno i dva entitetska.

Iz Evropske komisije je poručeno da se tekst ugovora ne može mijenjati i da su uslovi jednaki za sve države.

Zbog nepotpisivanje Ugovora o transportnoj zajednici na čekanje su stavljena četiri infrastrukturna projekta u BiH koji treba da se finansiraju ili sufinansiraju iz EU.

Cilj Transportne zajednice je formiranje jedinstvenog tržišta transportne infrastrukture, kopnenog, riječnog i pomorskog saobraćaja između država zapadnog Balkana i Evropske unije (EU).

Ugovor o formiranju ove zajednice potpisale su Srbija, Crna Gora, Albanija, Makedonija i Kosovo.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.