Vlada FBiH: Usvojen izvještaj o zaduženju po osnovu trezorskih zapisa

Federalna Vlada usvojila je danas Izvještaj o zaduženju Federacije BiH na osnovu emisije trezorskih zapisa da bi se obezbjedila sredstva za prioritetno izmirenje obaveza iz osnova stare devizne štednje, kao i za izmirenje obaveza po osnovu emitovanih trezorskih zapisa u 2011. godini.
Odluka o zaduženju FBiH u iznosu od 60 miliona maraka donesena je 9. februara.

Ministarstvo finansija je, radi finansiranja obaveza po osnovu unutrašnjeg duga, donijelo Odluku o emisiji ovih zapisa u iznosu od 20 miliona KM, a javni poziv za učešće u emisiji trezorskih zapisa objavljen je 20. februara putem aukcije vrijednosnih papira na Sarajevskoj berzi.

Na aukciji, koja je održana 28. februara, Federacija BiH je ponudila 2.000 trezorskih zapisa nominalne vrijednosti 10.000 KM po zapisu s rokom dospijeća 182 dana, putem metode višestrukih cijena. Ukupno je stiglo 15 ponuda za kupovinu 3.669 trezorskih zapisa u ukupnom iznosu od 36.690.000 KM.

Prihvaćeno je osam ponuda i prodato je svih 2.000 trezorskih zapisa, ukupne nominalne vrijednosti 20 miliona KM, koji dospijevaju na naplatu 29. avgusta 2012. godine.

Na današnjoj sjednici federalna Vlada je utvrdila izmjene i dopune Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH, te nacrt Zakon o prevozu opasnih materija čije donošenje je jedna od obaveza FBiH proistekla iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH – EU.

U Parlament FBiH po hitnoj proceduri upućen je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak, jer su se pojedine odrebe zakona pogrešno tumačile i primjenjivale, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Ministri su utvrdili i prijedlog zakona o dopunama Zakona o javnim preduzećima. Vlada se danas upoznala sa informacijom o aktivnostima sarajevskog “Energoinvesta” provedenima na ponovnom otvaranju tržišta u Iraku i zadužila je Ministarstvo energije, rudarstva i industrije da posredstvom Ministarstva inostranih poslova BiH ostvari bilateralne kontakte s nedležnim ministarstvima Iraka.

(VisokoIN/Srna)