Vlada FBiH utvrdila prijedlog Budžeta za 2017. u iznosu od 2,7 milijardi KM

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vlada Federacije BiH je, na sjednici koja je danas završena u Sarajevu, utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje po hitnom postupku uputila prijedloge Budžeta Federacije BiH i Zakona o njegovom izvršavanju. Kako je planirano, Budžet za narednu godinu iznosi 2.747.628.075 KM, što je za 148,8 miliona KM ili šest posto više u odnosu na ovogodišnji.

Novina u Budžetu za slijedeću godinu je i stavka od 30 miliona KM namijenjena za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima za finansiranje prvog zapošljavanja i samozapošljavanja.

Federalna vlada je utvrdila i u hitnu parlamentarnu proceduru uputila i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o budžetima u FBiH, dodavanjem novog člana koji propisuje da će izuzetno i isključivo u svrhu osiguranja finansiranja Grada Mostara u 2017. godini, Budžet Grada Mostara i Odluku o njegovom izvršenju donijeti i biti odgovoran za njegovu provedbu gradonačelnik Grada Mostara, uz saglasnost načelnika za finansije Grada Mostara.

Danas je donesena Uredba koja utvrđuje instrumente za usklađivanje zakonodavstva Federacije BiH s pravnom stečevinom Evropske unije, kao i obaveze federalnih organa uprave i federalnih upravnih organizacija, kao obrađivača propisa, i Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima EU u ovom postupku.

Na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, donoesene su četiri odluka o izdvajanju ukupno 180.000 KM za finansiranje programa i projekata kulturnih društava „Preporod“, „Napredak“, Prosvjeta“ i „La Benevolencija“.

Danas su Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Federalni zavod penzijskog i invalidskog osiguranja zaduženi da izvrše sve potrebne dodatne analize uticaja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata na budžete Federacije BiH i Federalnog zavoda PIO.

U prihvaćenoj informaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke navedeno je da je u školskoj 2016./2017. godini u osnovne škole u Federaciji BiH uspisano 20.819, a u srednje škole 21.125 učenika.

Vlada FBiH je danas upoznata s dokumentima Svjetske banke “Lakoća poslovanja 2017.” i Svjetskog ekonomskog foruma “Konkurentnost 2016.-2017. – Bosna i Hercegovina”, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.