Vlada FBiH: Zabrana zapošljavanja članova uže porodice?

Federalna vlada izjasnila se danas o Prijedlogu zakona o zabrani zapošljavanja članova uže porodice predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine i članova Vlade Federacije BiH u javnim organima, koji je podnio Denis Gratz, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

U mišljenju Federalnog ministarstva pravde je navedeno je da je u njemu uočen veliki broj nepravilnosti, a ključna je da većina odredbi nije u saglasnosti sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

To se prevashodno odnosi na odredbe 61. 1. i 5. ovog prijedloga, koje su u suprotnosti sa ustavnim odredbama o ljudskim pravima i slobodama, a kojim je ustanovljeno pravo svim građanima da učestvuju u javnim poslovima i imaju jednak pristup javnim službama.

Osim toga, kaže se u izjašnjenju, Prijedlog ovog zakona je u suprotnosti sa Zakonom o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, Zakonom o državnoj službi u Federaciji BiH i Zakonom o namještenicima u organima državne službe u FBiH, jer je u odredbi člana 3. data definicija pojmova državni službenik i namještenik, koja nije u skladu sa odredbama ovih propisa.

Federalna vlada izjasnila se danas i o amandmanima delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Anera Žuljevića (77) i Segmedine Srna-Bajramović (12).

Vezani članci

Dodik: Ako se ne vratimo na izvorni Dejton, za šest mjeseci proglašavamo nezavisnost RS

VISOKOIN.COM

Detalji zločina u Zagrebu: Djeci dao koktel tableta, ugušio ih te oko njih poredao igračke

VISOKOIN.COM

Vlada KS: Softverska fiskalizacija mnogo bolje rješenje

Visokoin.com

Da li će ikada biti moguć zajednički nastup bh. političara?

Visokoin.com

GASNA KRIZA Džindić upozorenja ignorisao mjesecima, sada iz medija ‘saznaje’

Visokoin.com

Članovi mafijaške porodice koja je harala Rimom osuđeni na 400 godina robije

VISOKOIN.COM