da block

Vlada Federacije BiH sprema povećanje poreza

da block

Radna grupa koju je imenovala Vlada Federacije BiH sve je bliža sačinjavanju prijedloga koji imaju za cilj povećanje poreza u ovom entitetu. Naime, gotovo neodrživa situacija, kako zbog nagomilanih obaveza tako i zbog nedostatka vizije federalnih vlasti da se uhvate ukoštac s ekonomskim problemima, mogla bi rezultirati povećanjem poreznih stopa na dohodak, kao i na dobit.

Javni prihodi

Stopa poreza na dohodak građanima, koja je trenutno u FBiH jedinstvena i iznosi 10 posto, mogla bi se povećati progresivno u zavisnosti od kategorizacije mjesečnih plaća. Ona bi se trebala popeti na 20 i više posto!

Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik ministra u sektoru za poreznu politiku i javne prihode Federalnog ministarstva finansija, potvrdio je Dnevnom Avazu da se razmatra mogućnost povećanja poreza na dohodak po vertikalnom principu.

– Oni koji primaju više, plaćat će veći porez. To je jedan socijalni pristup. Međutim, još je u fazi analize. Mi imamo različite vrste tekstova, a uvažavamo sugestije poslodavaca i sindikata. Svaki prijedlog poreznog zakona ići će tek kada se postigne konsenzus – kazao je Hadžimehanović.
Onje potvrdio da se razmatraju i opcije povećanja poreza na dobit koji trenutno iznosi 10 posto, no dodaje da je i ovo još u fazi analiza. To će najviše pogoditi uspješne kompanije koje u skladu sa zakonom prijavljuju dobit svake godine. Hadžimehanović tvrdi da radna grupa kontinuirano radi na predlaganju mjera vezanih za rasterećenje privrede te smanjenju parafiskalnih davanja.

Drugi porezi

Nezvanično, razmatra se i uvođenje poreza na dobit od kamata te ukidanje poreznih olakšica poreza na dobit za preduzeća. Navodno je ovo naišlo na žestok otpor poslodavaca iz FBiH, a i strani investitori su prilično razočarani prijedlozima.

Aktuelne vlasti nove namete pripremaju još od 2011. u vidu povećanja poreza.
Od ove nakane se, očigledno, do danas nije odustalo, a, s druge strane, Porezna uprava FBiH poreznim dužnicima je na različite načine opraštala višemilionske dugove.

(VisokoIN)