Vlada ZDK o smjeni UO KBZ-a

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Trend stvaranja gubitaka u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) je nastavljen i u 2015., te je ova ustanova 881.380 KM u “minusu” samo u 2015., te će novi Upravni odbor i menadžment imati “vatrogasnu” ulogu zaustavljanja negativnog poslovanja.

– Tek nakon toga, Vlada može pomoći sanaciju postojećeg duga, rekao je Miralem Galijašević (SDA), premijer ZDK, nakon što je Vlada razriješila prethodni, te imenovala privremeni Upravni odbor KBZ. Razlog za to je dva uzastopna negativna izvještaja o poslovanju, kao i nastavak dubioze u 2015., ali i ostavka većine članova UO KBZ.

Kako je rekao Bojan Gvozdenović (DF), ministar zdravstva ZDK, započet će procedura izbora novog direktora, dok će u međuvremenu biti imenovan novi, osmi vršilac dužnosti za posljednje dvije godine, jer aktuelnom v.d. direktoru mandat ističe krajem sljedeće sedmice.

Premijer Galijašević je potvrdio da je Vlada pozvala Finansijsku policiju FBIH da uđe u KBZ, te provjeri poslovanje posljednjih deset godina ili period koji bude interesantan ovoj federalnoj instituciji.

– Nova uprava, menadžment i ministarstvo su dobili zadatak da prvo zaustave negativno poslovanje, a onda naprave sanacioni plan oporavka KBZ. U međuvremenu, menadžmentu i upravi je zabranjeno bilo kakvo zapošljavanje u KBZ, rekao je Gvozdenović.

– Imamo infromaciju da zapošljavanje “savjetnika direktora KBZ za kontakt sa Vladom”, nema utemeljenje u sistematizaciji, te da je uprava upozoravana od sindikata i Pravne službe, rekao je jučer Galijašević. Za savjetnika u KBZ je dan prije imenovanja nove Vlade imenovan Ivica Mandura, do tog dana savjetnik Galijaševićevog prethodnika, Muniba Husejnagića (SDP). Copyright © Zenicablog – Zenica 2005. – 2015. Vlasnik autorskih prava UG Zenicablog. Kopiranje i prijenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu!Tekst je izvorno objavljen na portalu www.Zenicablog.com. Prenošenje dozvoljeno samo uz pismenu dozvolu. Nelegalno prenošenje sadržaja podliježe pod odredbe Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, Službeni glasnik BIH broj 7., od 10. aprila 2002. GLAVA III – AUTOR I PRAVA AUTORA – Član 12.

(ZenicaBlog/VisokoIN)

Više vijesti