Vlada ZDK prisustvovala dženazi žrtava genocida u Srebrenici

Obilježavanju 17. godišnjice genocida u Srebrenici i ukopu 520 žrtava genocida u Memorijalnom centru u Potočarima prisustvovao je premijer Fikret Plevljak sa ministrima. U nizu zvaničnika, delegacija Vlade ZDK položila je vijenac na spomen- obilježje i proučila Fatihu stradalima u srebreničkom genocidu.

Tokom posjete Potočarima članovi Vlade ZDK razgovarali su sa učesnicima „Marša mira 2012.“, grupom iz Zenice kojoj je premijer Plevljak prije nekoliko dana izrazio podršku i u Tuzli, te grupom uposlenika firme „“Prevent“ iz Visokog i Kampusa u Rakovici. Vođe grupa Sinan Gluhić i Kemal Mušinbegović istakli su, u razgovoru sa članovima Vlade ZDK, da je marš za Srebrenicu prepješačen bez ikakvih problema i u duhu očuvanja sjećanja na golgotu kroz koju su prošli Srebreničani u julu 1995. godine.

Premijer Plevljak sa ministrima je prisustvovao i predavanju u Tvornici akumulatora na kojem su govoril Patrick Moon, američki ambasador u BiH i Arthur Schneier, rabin sinagoge u New Yorku.

Članovi Vlade ZDK odali su priznanje uposlenicima JKP „Gradska groblja“ Visoko koji, u kontinuitetu, kvalitetno obavljaju sve tehničke pripreme za obilježavanje 11. jula, od opremanja identificiranih Srebreničana, transporta, do iskopa mezarova i obavljanja ukopa u memorijalnom centru u Potočarima.

Nakon klanjanja dženaze srebreničkim žrtvama, koju je predvodio reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, premijer Plevljak i ministar Trifunović razgovarali su sa članicama beogradskog udruženja „Žene u crnom“ koje svesrdno doprinose širenju istine u Srbiji o genocidu u Srebrenici.

(VisokoIN)