da block

Vlada ZDK: Šest miliona za vodovodnu infrastrukturu

da block

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na sjednici održanoj prošle sedmice, na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, usvojila Program utroška sredstava vodnih naknada za ovu godinu, kojim će šest miliona KM biti utrošeno na izgradnju nove kao i popravku i sanaciju postojeće vodovodne infrastrukture u svih 12 općina.

Na osnovu prijedloga općina, 3,7 miliona KM biće utrošeno na ove projekte, a ostatak sredstava na izradu strateških dokumenata, kao što su elaborat o hidroenergetskom korištenju voda, kantonalni operativni plan za zaštitu od poplava, te na uređenje rijeke Bosne i ostalih vodotoka na području kantona.

Odobrena su i redovna sredstva Udruženju „Humanost – societas humanitatis“ Zenica za rad Dnevnog centra za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama u Visokom, u iznosu od 132.916 KM, za period februar – decembar 2013. godine.

U svrhu potpore održivom povratku, Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Kakanj, za obnovu grobljanske kapele u selu Bosna, odobreno je 3.000 KM, dok je Župi sv. Ilije Proroka u Zenici, za saniranje župne kuće odobreno 10.000 KM.

(VisokoIN)