Vladimir Kličko brani naslov protiv Thompsona u julu

Ukrajinac Vladimir Kličko, svjetski bokserski prvak u teškoj kategoriji po verzijama IBF, IBO, WBO i WBA, borit će se 7. jula u švicarskom Bernu protiv 40-godišnjeg Amerikanca Tonyja ”The Tigera” Thompsona.

U pitanju je obavezna borba u kojoj će 36-godišnji Kličko braniti svoj IBF pojas. Američki bokser je u karijeri pretrpio samo dva poraza u 38 borbi, a onaj zadnji upravo od Vladimira Klička u julu 2008. godine u Hamburgu, nokautom u 11. rundi.

“Kao ljevak, Thompson je bokser protiv kojeg se teško boriti. U pitanju je tehnički dobar bokser protiv kojeg sam već imao jednu od najtežih borbi u karijeri”, izjavio je mlađi brat Kličko.

Thompson je visok 196 centimetara. Od Klička je niži za samo dva centimetra. “Da, bit će to borba u nivou očiju. On će sigurno pristupiti novom meču sa samopouzdanjem, jer je dobio sve borbe nakon našeg posljednjeg susreta”, dodao je Ukrajinac.

Vladimiru Kličku borba u Bernu bit će prva u karijeri na švicarskom tlu. Posljednji put popeo se u ring u martu ove godine, kada je četiri godine starijeg francuskog izazivača Jean-Marc Mormecka nokautirao u četvrtoj rundi borbe održane u Düsseldorfu. Tada je ostvario 57. pobjedu karijere (tri poraza), a 50. nokautom.

Vladimirov stariji brat Vitalij Kličko je svjetski teškaški prvak po WBC verziji.

(VisokoIN/Totalsport)