Vlasnici pasa manje umiru od srčanih tegoba

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Studija sprovedena nad 3,4 miliona Šveđana utvrdila je da vlasnici pasa imaju niži rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti. Tim naučnika napravio je analizu je nacionalne registre za ljude između 40 i 80 godina i uporedio ih sa registrima vlasnika pasa.

Otkrili su da su vlasnici pasa rjeđe oboljevali od kardiovaskularnih bolesti, posebno oni koji su imali lovačke rase.

Posjedovanje psa može da poboljša fizičku aktivnost, međutim, istraživači smatraju da takođe postoji velika vjerovatnoća da upravo aktivni ljudi biraju da uzmu psa.

Objašnjavaju i da posjedovanje psa može da zaštiti ljude od kardiovaskularnih bolesti ne samo zbog druženja i popravljanja opšteg raspoloženja i blagodeti, već i zbog mijenjanja vlasnikovog bakterijskog mikrobioma.

Mikrobiom je zbir svih mikroorganizama, odnosno ekološka zajednica svih oblika života u tijelu i na tijelu čovjeka. Smatra se da pas može da ima uticaja na vlasnikov mikrobiom jer psi mijmenjaju okolinu u kojoj žive i izlažu ljude bakterijama sa kojima inače ne bi došli u kontakt.

Istraživači su takođe utvrdili da psi posebno imaju zaštitni efekat na samce.

“Rezultati su pokazali da samci koji posjeduju psa imaju 33 odsto manji rizik od smrti i 11 odsto manji rizik od srčanog napada u odnosu na samce bez pasa”, kaže vođa istraživanja Mvenja Mubanga sa Univerziteta “Upsala”.

Čitavo istraživanje objavljeno je i detaljno opisano u naučnom žurnalu Scientific Reports.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.