Vlasti i snage u Sarajevu su ubijale sopstveni narod!

Bivši vojni posmatrač UN Ričard Grij izjavio je danas, svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom, da su muslimanske snage i vlasti 1992. godine ubijale sopstveni narod radi medija, u pokušaju da izazovu intervenciju protiv Srba.

Karadžić, tadašnji predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njene vojske, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima, 1992-95.

Novozelandski pukovnik Grij posvjedočio je da je “sveobuhvatna strategija” vlasti u Sarajevu bila da privlačenjem vatre Vojske Republike Srpske na civilne objekte i izazivanjem sopstvenih žrtava izdejstvuju inostranu vojnu intervenciju protiv bh. Srba.

U sprovođenju te strategije, po svedokovim riječima, muslimanske snage imale su običaj da granatiraju prostor ispred zgrade Predsjedništva BiH kadgod je tu boravio neki od stranih diplomata.

“Granata bi obično pala dok je strani zvaničnik razgovarao sa Alijom Izetbegovićem u zgradi Predsjedništva”, rekao je Grij, precizirajući da to dogodilo dok je pratio šefa britanske diplomatije Daglasa Herda, mirovnog posrednika lorda Pitera Karingtona ili zvaničnika UN Maraka Guldinga, prenosi Beta.

Opisujući kako je 17. jula 1992. minobacačka granata ispred zgrade Predsjedništva BiH, tokom Herdove posjete, ubila desetak građana, Grij je naglasio da je “bez ikakve dileme uvjeren da su bosanske snage tada ubile svoj narod radi medija”.

“Stajao sam na stepeništu Predsjedništva i čekao Herdov dolazak. Niko nije imao satnicu… Vidio sam počasni stroj bosanske policije kako se povlači, a dvojica oficira ABiH koja su stajala pored mene pogledala su na sat, ušla u zgradu i zatvorila vrata. Granata je pala odmah zatim. Smjesta su se pojavila ambulantna kola i televizijske ekipe da snime jadne poginule i ranjene ljude. Taj incident potvrdio je bez ikakve moguće dileme da su snage Predsjedništva BiH ubijale sopstveni narod radi medija”, opisao je svjedok.

On je sugerisao da je njegovo uvjerenje dijelio i tadašnji komandant UNPROFOR-a, kanadski general Luis Mekenzi, koji je o tome i javno govorio.

Grij je muslimanske snage označio i kao najvjerovatnije vinovnike minobacačkog napada na grupu mladih ispred sjedišta UN u zgradi sarajevskog PTT-a, 13. jula 1992.

Tinejdžeri su se okupili u podnožju zgrade zato što su im kanadski vojnici UNPROFOR-a sa spratova bacali slatkiše, kada je, po svedokovoj izjavi, pala granata. U eksploziji je stradala jedna djevojčica, a više djece je ranjeno.

Na komandu UNPROFOR-a pucali su i snajperi s okolnih zgrada, a pokretni minobacači koristili su štab UN kao “štit”, otvarajući vatru iz njegove blizine, izjavio je svjedok, dodajući da su zbog toga ulagani stalni protesti muslimanskim vlastima.

Muslimanske snage su, po Grejovom svjedočenju, pucale iz minobacača na vozilima i tenkova smještenih na parkingu kod bolnice Koševo provocirajući VRS da tamo uzvrati nakon što bi mjesto napustili, prenosi Beta.

Pukovnik Grij naznačio je da su u nekoliko prilika pripadnici ABiH ubili “plave šljemove” iz Francuske i Ukrajine.

Svjedok je kazao i da je tačno da tokom dva ljetna mjeseca 1992. VRS nije “inicirala paljbu, nego samo odgovarala” na vatru iz Sarajeva, kako je njegove riječi sa sastanka koji su imali 18. avgusta 1992. u svojim bilješkama naveo komandant VRS Ratko Mladić.

U unakrsnom ispitivanju, zastupnik optužbe je svjedoku sugerisao da vojni posmatrači UN nisu mogli utvrditi ko je tada prvi otvarao vatru, a ko uzvraćao.

“Nismo mogli sigurno 100 odsto, ali sa 85 odsto sigurnosti jesmo”, odgovorio je Grij.

Na pitanje da li je VRS pretjeranom artiljerijskom vatrom uzvraćala na dejstva Armije BiH iz Sarajeva, svjedok je kazao da je to tačno.

“Ako bi snage Predsjedništva BiH ispalile šest granata, VRS bi uzvratila sa 30, 40 i 50 granata”, odgovorio je.

Pošto mu je tužilac predočio da po izvještaju UNPROFOR-a nije mogla biti određena lokacija s koje je 13. jula 1992. na sarajevske tinejdžere bila ispaljena granata iz minobacača, Grij je to potvrdio, rekavši da su u pravcu doleta projektila bile i muslimanske i srpske snage.

Svjedok je, međutim, naglasio da bi “te jadne tinejdžere bilo izuzetno teško pogoditi tako precizno” ako ih posada minobacača nije mogla vidjeti, pa je stoga najvjerovatnije da je granata bila ispaljena s bliskih položaja, koje su držale muslimanske snage.

Nastojeći da ga prikaže prosrpski nastrojenim, tužilac je citirao svjedokove riječi objavljene u “Njujork tajmsu” da “Srbi imaju dovoljno oružja da deset puta sravne Sarajevo, ali neće, zato što nisu za rat”.

Grij je odgovorio da su njegove riječi istrgnute iz konteksta i da ga novinar američkog dnevnika nikada nije intervjuisao.

Suđenje Karadžiću, optuženom i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje “plavih šljemova” UN za taoce, 1992-95, biće nastavljeno sutra.

(VisokoIN)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

VISOKOIN.COM

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

VISOKOIN.COM

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

VISOKOIN.COM

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

VISOKOIN.COM

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

VISOKOIN.COM

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

VISOKOIN.COM

Unesite komentar