Voće koje štiti od moždanog i srčanog udara

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Novo istraživanje donosi doista dobre vijesti – prema riječima naučnika, nar vrlo učinkovito štiti srce od visokog holesterola, jača krvne žile te umanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Prema rezultatima novog istraživanja, šipak, odnosno nar, umanjuje štetne učinke nastale od junk fooda. Naime, biljne hemikalije koje se nalaze u naru, koje se nazivaju polifenoli, umanjuju štetu nastalu konzumacijom junk fooda u kardiovaskularnom sistemu, piše Daily Mail.

Prema riječima naučnika, dodatak prehrani napravljen od nara pomaže održati krvne žile zdravima, što je ključni korak u sprečavanju srčanog i moždanog udara. U prvoj studiji ove vrste, španjolski naučnici promatrali su učinke jedne pilule prepune biljnih hemikalija nara u cirkulaciji kod svinja čije su krvne žile uslijed hranjenja masnom hranom postale manje elastične, te su se počele čepiti i oštećivati endotel, unutarnji sloj krvnih žila.

Endotel je vrlo važan jer oslobađa tvari koje kontroliraju širenje i stezanje krvnih žila. Prva nastala šteta može biti ateroskleroza, otvrdnjavanje krvnih žila koje može dovesti do srčanog i moždanog udara.

U pokusu nad svinjama pokazalo se da uslijed hranjenja masnom hranom žile postaju manje elastične, a životinje proizvode manje dušikova monoksida, plina koji širi krvne žile te indicira druge probleme s krvnim žilama.

Na kongresu Europskog kardiološkog društva izloženo je da dnevna doza Pomanexa, dodatka hrani s 200 mg polifenola koji se zove punicalagins, umanjuje veliki broj tih štetnih učinaka. ‘Obogaćivanje prehrane polifenolom od nara može pomoći u prevenciji i usporavanju endotelne disfunkcije, koja je među prvim znakovima ateroskleroze i moždanog udara’, kaže doktorica Lina Badimon.

I prethodne studije pokazale su zdravstvene prednosti ovog voća. Tako je ranije ustanovljeno da nar snižava krvni tlak, poboljšava protok krvi u srcu, a kao jedno od najstarijih kultiviranih plodova, nar je simbol plodnosti, smrti i vječnosti.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.