Vojnici ostaju ispred zgrade institucija BiH

Vojnici ostaju ispred zgrade institucija BiH

Objavljeno 30.03.2012 u 16:19

Predstavnik penzionisanih vojnika koji protestuju u Sarajevu Senad Hubjer rekao je danas da su vojnici samo djelimično zadovoljni ishodom sjednice Vijeća ministara, jer su očekivali da će danas biti donesen nacrt budžeta za 2012. u kojem bi se našla i njihova prava.

“Donošenje budžeta do kraja aprila je predug period, a mi nemamo šta da jedemo”, rekao je Hubjer novinarima nakon što su predstavnici vojnika održali sastanka sa ministrom sigurnosti BiH Sadikom Ahmetovićem.

Prema riječima Hubjera, vojnici “nisu dobili ništa više nego što su znali i prije”.

Predstavnik otpuštenih vojnika iz Republike Srpske Rade Dželetović rekao je da će vojnici ostati ispred zgrade institucija BiH dok ne dođe do realizacije povoljnog dogovora.

“Ništa veliko ne tražimo, osim da se ispoštuje zakon”, kaže Dželetović i dodaje da će prilagođavanje penzionisanih vojnika srodnim kategorijama sigurno biti komplikovaniji proces u Republici Srpskoj.

Predstavnik otpuštenih vojnika Šemsudin Pojata rekao je da je još nejasno na koji način će se izvršiti usklađivanje sa srodnim kategorijama na nivou entiteta.

“Ako tu bude za nas nepovoljnih situacija, mi na to apsolutno nećemo pristati”, rekao je Pojata i dodao da ako se radi o smanjivanju visine penzija u predloženem procentu, to je onda prihvatljivo.

Penzionisani vojnici su nakon sastanka sa Ahmetovićem otišli na konusltacije sa svojim pravnim timom, predvođenim advokatom Senkom Nožicom, radi pravnog pojašnjenja odluke Vijeća ministara, nakon čega će zauzeti jasnije stavove.

Kantonalni predstavnici otpuštenih vojnika trenutno održavaju sastanak na kome će biti odlučeno o daljem protestu ispred zgrade institucija BiH.

Prema Hubjerovim riječima, izvjesno je da će ostati na Marin Dvoru, ali je još upitno u kom broju.

Vijeće ministara BiH jednoglasno je danas usvojio zaključak da se obavezuje da u budžet BiH za ovu godinu budu uvrštena sredstva kojima će otpuštenim pripadnicima Oružanih snaga BiH biti isplaćene penzije u skladu sa Zakonom u periodu u kojem je on počeo sa važenjem, zaključno sa 31. martom 2012. godine.

Odlučeno je da ta sredstva budu prebačena penzionim fondovima Republike Srpske i Federacije radi krajnje isplate korisnicima.

Nakon toga održani su pregovori delegacija otpuštenih vojnika sa predsjedavajućim Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom.

(VisokoIN/Fena)