Volkswagen ne odustaje, dizel će doživjeti renesansu

Uprkos skandalima u vezi s manipulisanjem izduvnim gasovima i prijetećim zabranama upotrebe vozila sa dizelskim motorima u Njemačkoj, “Volkswagen” i dalje podržava upotrebu ove vrste motora.

Matijas Miler, generalni direktor koncerna VW, u obraćanju na predstavljanju godišnjeg poslovanja kompanije u Berlinu, istakao je kako vjeruje da će dizelski motor doživjeti renesansu.

“Ja ne samo da se nadam, nego sam i duboko uvjeren da će dizelski motor doživjeti renesansu. Moderni dizelski motori su, kada je zaštita okoline u pitanju, dio rješenja, a nikako problema”, rekao je Miler.

Istakao je i da dizelski motori u atmosferu izbacuju mnogo manje štetnog ugljendioksida nego benzinski motori.

U obraćanju prisutnima najavio je kako će “Volkswagen” do 2022. godine uložiti preko 90 milijardi eura u razvoj motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

“Sljedeće četiri godine u sektore elektropogona, digitalizacije i autonomne vožnje uložićemo preko 34 milijarde eura”, kazao je Miler.

“Volkswagen” je u Berlinu predstavio i brojke koje, uprkos brojnim skandalima u koje je upleten ovaj koncern, pokazuju rekordnu prodaju i zaradu.

Zahvaljujući prvenstveno snažnoj potražnji u SAD i Kini, njemačka kompanija je 2017. godine ostvarila zaradu od 11,4 milijarde eura, što je sedam milijardi više nego 2016. godine.

Vezani članci

Mate Rimac: Ispričavam se, vozač će biti kažnjen

VISOKOIN.COM

Mercedes povlači 342.366 automobila

VISOKOIN.COM

Američki auto-gigant ulaže 300 miliona dolara u rumunski pogon

VISOKOIN.COM

Ford predstavio mogućeg nasljednika Mondea

VISOKOIN.COM

BMW predstavio model i4 s 523 konjske snage

VISOKOIN.COM

KIA počela prodaju modela Sportage Black Edition

VISOKOIN.COM